De testperiode van de in België gebouwde aardobservatiesatelliet, Proba-V, zit er officieel op. Nadat deze satelliet in mei van dit jaar in de ruimte werd gebracht, werd het ruimtetuig zes maanden lang intensief getest en werd deze op een 'End of commissioning' bijeenkomst nu overgedragen aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Tijdens deze bijeenkomst liet het projectteam van QinetiQ Space weten dat de satelliet voldoet aan alle eisen en klaar is voor zijn wetenschappelijke missie.
De testperiode van Proba-V verliep geheel volgens schema. Meteen na de lancering kwam deze kleine aardobservatiesatelliet in een zon-synchrone baan om de Aarde terecht op een hoogte van 820 kilometer. Vanuit deze baan kan Proba-V het aardoppervlak waarnemen onder een optimale en constante belichtingshoek. Hierdoor kunnen wetenschappers beelden afkomstig van Proba-V vergelijken die in verschillende seizoenen werden gemaakt waardoor men zo de vegetatie op Aarde in kaart kan brengen en bestuderen. Tijdens de testperiode werd ondermeer de Vegetation-camera gekalibreerd en werden ook nog radiometrische en geometrische kalibraties uitgevoerd. Nu de testperiode van Proba-V ten einde is, kan de satelliet dagelijks massa's beelden naar de Aarde sturen. Deze beelden zullen wetenschappers de volgende jaren gebruiken om klimaatsveranderingen te bestuderen, landbouw op te volgen, het oppervlaktewater te beheren en de voedselveiligheid te superviseren. Het doel van de Proba-V missie is dat deze kleine satelliet de waardevolle waarnemingen voortzet die vijftien jaar geleden begonnen met de Vegetation-instrumenten aan boord van de Spot 4 en Spot 5 satellieten. De kleine satelliet is ontworpen om de plantengroei op de hele Aarde in kaart te brengen. Dat gebeurt om de twee dagen met een resolutie van 330 meter.
Voor de bouwer van deze satelliet, het is Kruibeke gevestigde ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space, zit het grootste deel van het werk er nu op. ESA zal af en toe nog eens een beroep doen op de expertise van het bedrijf maar vanaf nu heeft QinetiQ Space en zijn Proba-V projectteam vooral een ondersteunende rol. De operaties van Proba-V zijn nu volledig in handen van ESA en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) zorgt voor de verwerking en de archivering van de satellietbeelden. Proba-V is inmiddels als de derde ESA-satelliet die gebouwd wordt door QinetiQ Space. De eerste Proba-satelliet werd in oktober 2001 gelanceerd. De camera's aan boord van deze kleine satelliet hebben al tienduizenden opnames gemaakt van onze planeet. De tweede Proba-satelliet is een klein zonne-observatorium en werd in november 2009 in de ruimte gebracht.