Lancering van een Ariane 5 draagraket
Foto: Arianespace

De Belgische vestiging in Charleroi van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space gaat onderdelen leveren voor de 35 volgende Ariane 5 ECA raketten. In juni werd een contract getekend tussen Thales Alenia Space ETCA in Charleroi en Astrium voor de levering van elektronische onderdelen voor Ariane 5 ECA raketten die tussen 2011 en 2015 moeten gelanceerd worden. Dit is het grootste contract dat het bedrijf in Charleroi ooit ondertekende en is goed voor 200 000 werkuren.

In totaal zal Thales Alenia Space 50% van de elektronica aan boord van de volgende Ariane 5 raketten in België produceren. De Europese Ariane 5 ECA draagraketten kunnen dankzij hun cryogene bovenste rakettrap vrachten tot 10 ton in een geostationaire baan om de Aarde brengen en behoren tot de betrouwbaarste lanceermiddelen ter wereld. Thales Alenia Space ETCA levert al sinds de jaren '70 elektronische onderdelen voor de Europese Ariane draagraketten en is de grootste constructeur in België van ruimte-elektronica. In het verleden leverde dit bedrijf al bijna 1 150 onderdelen voor Ariane 4 en Ariane 5 draagraketten. Naast de vestiging in Charleroi heeft Thales Alenia Space ook nog een filiaal in Hoboken.

De onderdelen die Thales Alenia Space ETCA zal produceren staan in voor de verdeling van elektriciteit aan boord van de draagraket. Daarnaast moet deze elektronica ook bevelen doorgeven voor het afwerpen van de rakettrappen en de twee beschermende omhulsels van het vrachtcompartiment. Indien een Ariane 5 raket tijdens haar lancering zou afwijken van haar geplande traject zal deze door speciaal ontwikkelde elektronica tot vernietiging gebracht worden. Deze zelfdestructie elektronica voor de volgende Ariane 5 raketten zal eveneens door het Belgische bedrijf geleverd worden. Thales Alenia Space ETCA zal zich daarnaast ook bezighouden met de onderhoud, exploitatie en levensduurverlenging van de controle- en bedieningssystemen van de lanceermiddelen voor de volgende Ariane 5-raketten. Om dit tot een goed einde te brengen bevindt er zich permanent een team van 20 Thales Alenia Space ETCA medewerkers op de Kourou lanceerbasis in Frans-Guyana. In 2008 leverde het bedrijf in Charleroi nog 127 elektronische onderdelen voor de 700 ton zware Ariane 5 ECA raketten. Thales Alenia Space ETCA is ook leider in Europa in de productie van elektronische voedingen voor satellieten. In het bedrijf in Charleroi werken ongeveer 660 mensen. Het moederbedrijf, Thales Alenia Space, is een joint venture van Thales (67 %) en Finmeccanica (33 %). Wereldwijd telt het bedrijf 11 industriële vestigingen en in Europa is het marktleider op vlak van satellietsystemen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens