Foto: ESA

De nieuwe klas astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal op woensdag 23 november 2022 worden bekendgemaakt in het Grand Palais Éphémère in Parijs, na de sluiting van de ESA-ministerraad. De ESA-astronautenklas van 2022 zal bestaan uit beroepsastronauten, leden voor de astronautenreserve en astronauten met een lichamelijke handicap voor een haalbaarheidsproject. In 2021 opende ESA de vacatures voor de functies van astronaut en astronaut met een fysieke beperking. De bekendmaking is dankzij dit artikel LIVE te volgen! 

Dit was de eerste oproep voor nieuwe astronautenkandidaten sinds 2008. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft uit alle lidstaten en geassocieerde leden meer dan 22.500 geldige sollicitaties ontvangen voor de rol van astronaut om deel uit te maken van het Europese astronautenkorps op missies naar het internationale ruimtestation en daarbuiten. Voor de rol van astronaut met een lichamelijke handicap werden 257 sollicitaties ontvangen. De nieuwe astronautenkandidaten van het ESA zullen aan de slag gaan in het Europees Astronautencentrum in Keulen, Duitsland. Na afloop van de 12 maanden durende basisopleiding zullen de nieuwe astronauten klaar zijn voor de volgende opleidingsfase in het ruimtestation en, zodra zij aan een missie zijn toegewezen, zal hun opleiding worden afgestemd op specifieke missietaken. Na Dirk Frimout en Frank De Winne krijgt België misschien dus opnieuw een Belg in de ruimte. De Belgische Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine is gisteren al vertrokken naar Parijs voor de ministeriële conferentie van ESA. Dermine beloofde op Twitter alvast dat hij met een Belgische astronaut terugkeert naar Brussel. De bekendmaking is hier LIVE te volgen vanaf 14u20 Belgische tijd! 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens