Frank De Winne tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS
Foto: NASA

Op donderdag 29 april 2010 ontving de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen (UA). Het eredoctoraat werd aan De Winne geschonken op initiatief van de faculteit Geneeskunde als erkenning voor zijn professionaliteit, toewijding, inzet en overgave. Tijdens de uitreiking omschreef professor dr. Floris Wuyts Frank De Winne als een "bijzonder intelligent, inspirerend en zeer bescheiden man".

De Winne verbleef van 27 mei 2009 tot en met 1 december 2009 in de ruimte en leefde en werkte zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Hierdoor speelde De Winne een zeer belangrijke rol bij het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. Na zijn eerste ruimtemissie kreeg de tweede Belgische ruimtevaarder in 2003 ook al een eredoctoraat van de Universiteit Hasselt. Naast Frank De Winne kregen ook prof. Hendrik C.J. van Rensburg, prof. Moshe Ben-Akiva en prof. dr. Andre Geim eveneens een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens