De in 1992 geselecteerde zes nieuwe ESA-astronauten waaronder de Belgische arts Marianne Merchez (onderaan midden).
Foto: ESA

Naast Dirk Frimout, die in 1992 met behulp van een Amerikaans ruimteveer als eerste Belg de ruimte inging, en Frank De Winne die tweemaal verbleef aan boord van het internationale ruimtestation ISS heeft België officieel nog een derde ruimtevaarder gehad. Zo werd de Belgische arts Marianne Merchez in 1992 geselecteerd door ESA als ruimtevaarder waarna ze in Rusland aan haar opleiding begon. Omwille van persoonlijke redenen onderbrak ze in 1993 haar opleiding waardoor ze nooit deel nam een echte bemande ruimtemissie.

Marianne Merchez werd op 25 oktober 1960 geboren in Ukkel (Brussel). Na haar secundaire studies behaalde ze aan de Université catholique de Louvain een doktersgraad in de geneeskunde. Daarnaast behaalde Marianne Merchez ook een vliegbrevet en was ze voormalig co-piloot van een Boeing 737. Haar carrière als ruimtevaarder begon toen Marianne Merchez op 15 mei 1992 geselecteerd werd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA als astronaut. Merchez maakte er toen deel uit van de ESA Group 2 selectie die bestond uit zes geselecteerden: de Duitser Thomas Reiter, de Fransman Jean-Francois Clervoy, de Italiaan Maurizio Cheli, de Spanjaard Pedro Duque en de Zweed Christer Fuglesang. Op dat moment was de Belgische Marianne Merchez de eerste Europese vrouw die geselecteerd werd door ESA als ruimtevaarder. Vervolgens startte Merchez in november 1992 haar opleiding tot ruimtevaarder aan het Russische kosmonautentrainingscentrum. Omwille van persoonlijke redenen stopte Marianne Merchez haar intensieve opleiding in 1993 en werd haar plaats in de selectie vervangen door de Duitser Ulf Merbold. Door het stopzetten van haar opleiding tot ruimtevaarder is Marianne Merchez nooit in de ruimte geraakt en heeft ze ook nooit deel uitgemaakt van een officiële crew van een ruimtemissie. Na haar huwelijk met de Italiaanse ruimtevaarder en gewezen gevechtspiloot Maurizio Cheli nam Marianne Merchez in 1995 ontslag bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Na haar korte carrière als ESA-ruimtevaarder ging ze als zelfstandig arts werken in haar eigen dokterspraktijk. 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens