Het mobiele labo in Piëmont.
Foto: ESA

Door de ruimte mogelijk gemaakte tests worden uitgevoerd om gezondheidswerkers, vrijwilligers van de civiele bescherming en leden van de hulpdiensten in staat te stellen andere mensen te helpen. Nu de onmiddellijke crisis als gevolg van de coronaviruspandemie in Europa langzaam wijkt, zijn er uitgebreide testsystemen nodig om het vitale economische herstel mogelijk te maken.

Een door ESA gesteund mobiel veldlaboratorium in Piëmont stelt de Italiaanse autoriteiten in staat om duizenden eerstelijns werknemers op COVID-19 te testen. Sommige van de daar uitgevoerde tests duren slechts enkele minuten, in plaats van enkele uren. Het personeel gebruikt het lab om nasofarynxswabs te verzamelen en te analyseren om zo vast te stellen of een persoon het coronavirus heeft of niet, en om antilichaamtests uit te voeren om aan te tonen of een persoon die geïnfecteerd een immuunreactie op het virus heeft. Eerstelijns medewerkers die een negatieve antilichaamtest of een positieve antilichaamtest hebben, gevolgd door een negatief uitstrijkje, kunnen dan snel weer aan het werk, ter ondersteuning van het economisch herstel. Jean-Luc Gala, directeur van het Centrum voor Toegepaste Moleculaire Technologieën van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) in België, ontwikkelde het lab en beheert deze in Piemonte. Hij vertelt: “In dit lab kunnen we ook moleculaire tests uitvoeren, om te zien of het virus aanwezig is bij patiënten en om de immuniteit te analyseren. Dit is het soort antwoord dat we heel snel kunnen geven.”

Het B-LiFE systeem, kort voor “a biological light fieldable laboratory for emergencies”, bestaat uit: tenten voor zowel het laboratorium als de commando-en-controle-eenheden; gespecialiseerde apparatuur voor snelle monsteranalyse; een informatie- en beheersysteem voor verzameling en opslag van alle resultaten; en speciale satellietcommunicatiesystemen voor betrouwbare en veilige communicatie. “Het B-LiFE systeem heeft unieke mogelijkheden dankzij de integratie van ruimtevaartapparatuur,” zegt Roland Gueubel, B-LiFE directeur at UCLouvain. “De satellietcommunicatie is essentieel voor de autonomie van het laboratorium, voor logistieke ondersteuning en voor de real-time dataoverdracht naar gezondheidsautoriteiten. Aardobservatiebeelden zijn een belangrijke bron voor inkaartbrenging van crisisgebied, situational awareness tools, geolokalisatie voor monsteropname en real-time epidemiologische mapping.” Arnaud Runge, medisch ingenieur die toezicht houdt op de missie bij ESA, vertelt: “B-LiFE heeft aangetoond dat het overal ter wereld oplossingen kan bieden voor crisissituaties, op een zeer snelle en betrouwbare manier. Elk land kan gebruik maken van B-LiFE – als er verzoeken ingediend worden, kan Europa een antwoord bieden.” B-LiFE is is gecertificeerd in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de EU, dat tot doel heeft de nationale autoriteiten in staat te stellen informatie uit te wisselen om best practice te identificeren en samen te werken wanneer er zich een ramp voordoet. Dit project is ontwikkeld als onderdeel van ESA’s Space Solutions programma, dat financiering en zakelijke ondersteuning biedt om de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten die gebruik maken van ruimteonderdelen te bespoedigen.

Bron: ESA