Het Observatoire Centre Ardenne in Grapfontaine
Foto: OCA

Op een prachtige locatie, op een hoogte van ongeveer 440 meter boven de zeespiegel, in de Belgische Ardennen bevindt zich het Observatoire Centre Ardenne (OCA). Deze indrukwekkende sterrenwacht, met zijn zes waarneemkoepels, planetarium en didactisch leslokaal, is de parel van de amateur-sterrenkunde in Wallonië met als hoofddoel astronomie toegankelijk te maken voor iedereen.

De sterrenwacht Observatoire Centre Ardenne (OCA) maakt deel uit van de vzw Cercles des Naturalistes de Belgique dat werd opgericht in 1957. Nadat de amateur-sterrenkundeclub Astronomie Centre Ardennen in 1988 het daglicht zag, beschikte deze vereniging over twee waarneemkoepels en enkele gemeentelijke gebouwen voor het uitvoeren van hun hobby en activiteiten. Door de vele aanvragen van de studenten en de verschillende activiteiten voldeden de toenmalige faciliteiten helaas niet meer waardoor men genoodzaakt was om uit te kijken naar een alternatief. In 2003 besloot men uiteindelijk een gloednieuw observatorium te bouwen op een perfecte locatie. Totaal afgeschermd van lichtvervuiling, bovenop een heuvel, koos men in Grapfontaine (deelgemeente van Neufchâteau) voor een domein waarop men de toekomstige sterrenwacht zou bouwen. Dit domein, omgeven door rust en groen, werd uiteindelijk de thuisbasis van de enige permanente volkssterrenwacht van Wallonië. Nadat het Observatoire Centre Ardenne al enkele jaren in gebruik was, werd deze sterrenwacht, die grotendeels werd gefinancierd door de Waalse overheid, eind oktober 2013 plechtig geopend.

De 60-centimeter telescoop van het Observatoire Centre Ardenne - Foto: Kris Christiaens

Dankzij de zes waarneemkoepels, specifieke instrumenten waaronder een Planewave met 60-cm spiegel en het planetarium groeide deze sterrenwacht de laatste jaren uit tot een groot succes. Amateur-astronomen uit Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk brachten al verschillende bezoeken aan deze sterrenwacht en zijn allen onder de indruk van de faciliteiten en de donkere sterrenhemel. Maar deze sterrenwacht is er niet enkel voor amateur-astronomen maar ook voor volwassenen, kinderen en toeristen die de wereld van het heelal en zijn objecten nog moeten ontdekken. Zo kunnen scholen, jeugdbewegingen, verenigingen en groepen er steeds terecht voor kampen en cursussen en zijn de faciliteiten ook toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het Observatoire Centre Ardenne is momenteel de enige sterrenwacht in België waar mensen in een rolstoel doorheen een grote telescoop kunnen kijken. Deze 'l'Accessible Étoile' telescoop werd gefinancierd door het Elia Fonds en de Rotary afdeling van Neufchâteau. Het Observatoire Centre Ardenne organiseert jaarlijks ook enkele grote evenementen zoals de nacht van de duisternis, nacht van de vallende sterren en een grote starparty (RACA).

OCAHet groene domein in Grapfontaine waarop het Observatoire Centre Ardenne zich bevindt - Foto: OCA

OCA
De donkere sterrenhemel boven het Observatoire Centre Ardenne - Foto: Kris Christiaens

Website Observatoire Centre Ardenne: http://www.observatoirecentreardenne.be/index.php/nl/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens