Schotelantennes van het Humain Radioastronomy Station
Foto: P. Willems

Op een uitgestrekt plateau, in de buurt van het Waalse dorpje Humain, bevindt zich al sinds de jaren '50 van de 20ste eeuw een heus radio-observatorium dat wordt gebruikt voor zonnewaarnemingen. De wetenschappelijke gegevens afkomstig van dit observatorium, dat eigendom is van de Koninklijke Sterrenwacht van België, worden vandaag de dag verwerkt en gebruikt door het Solar Terrestrial Center of Excellence (STCE).

Het observatorium bestaat uit twee rijen paraboolantennes die sinds de jaren '50 een grote radioheliograaf vormen. Elke antenne bevindt zich perfect 20 meter van elkaar en staan, dankzij aangepaste zuilen, allemaal op een hoogte van 293 meter boven de zeespiegel. De 48 paraboolantennes, die kunnen gericht worden via een equatoriale montering, hebben elk een diameter van 4 meter en werden opgesteld langs een asymetrisch T-patroon. Zo staan er 32 paraboolantennes op een 620 meter lange oost-west lijn opgesteld en 16 paraboolantennes bevinden zich loodrecht op de oost-west lijn in een noord-zuid lijn. Door deze opstelling beschikken astronomen over een grote radio-ontvanger waarmee men een tweedimensionaal beeld kan maken van de actieve radiostraling in de onderste lagen van de dampkring van de Zon. Vandaag de dag maakt dit radio-observatorium ook deel uit van de Belgian RAdio Meteor Stations (BRAMS) dat een netwerk is van radio-ontvangstations in heel België. Met het BRAMS-netwerk bestudeert het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) meteoren om de risico’s voor satellieten beter in te kunnen schatten. Daarnaast wordt het BRAMS-netwerk ook gebruikt voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer van de Aarde.

Humain Radioastronomy StationFoto: P. Willems

Humain Radioastronomy StationFoto: P. Willems

Website Humain Radioastronomy Station: http://sidc.be/humain/index.php

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens