De Belgische minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle maakte op een persconferentie, op maandag 18 mei 2009, bekend dat België voor de nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne geen enkele euro extra betaald heeft. Volgens de minister werd Frank De Winne gekozen voor deze langdurige ruimtemissie omwille van zijn professionele en persoonlijke kwaliteiten. De Winne zou ondermeer over uitstekende wetenschappelijke, medische en managementscapaciteiten beschikken en hij heeft ook nog eens het talent om iets te kunnen uitleggen in een verstaanbare taal voor een groot publiek.

België is niet rechtstreeks betrokken bij de financiering van deze ruimtemissie en de tweede Belgische ruimtevaarder zal aan boord van het internationaal ruimtestation ISS ook geen specifieke Belgische experimenten uitvoeren. De minister benadrukte ook sterk dat België niet is tussengekomen bij de selectie van Frank De Winne voor deze missie. In november 2008 verhoogde België wel zijn bijdrage aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA met 20% waardoor België de vijfde grootste geldschieter van de ESA werd. De Belgische ruimtevaartindustrie is goed voor ongeveer 1 600 banen en heeft een omzet van 270 miljoen euro. Tussen 1996 en 2009 investeerde België al 110 miljoen euro in de ontwikkeling en de bouw van het ISS. Bij de eerste ruimtevlucht van De Winne in 2002 betaalde België 16 miljoen euro en werden verschillende Belgische experimenten uitgevoerd.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens