De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende ruimtemissie. Op de website van het Europese ruimtevaartagentschap ESA werden verschillende foto's geplaatst over de training die Frank De Winne de afgelopen weken volgde in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen. Indien alles verloopt zoals gepland zal Frank De Winne vanaf mei 2009 tot november 2009 werken en leven in het ISS ruimtestation. Dit zal de tweede maal zijn dat de Belgische ruimtevaarder een bezoek zal brengen aan het ISS. Tijdens zijn tweede ruimteavontuur zal hij deel uitmaken van de ISS Expedition 19 bemanning die vanaf juli 2009 voor het eerst zal bestaan uit zes crewleden. Tijdens zijn training in het EAC werd Frank De Winne bijgestaan door de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers die reserveastronaut is voor de Belgische ruimtevaarder.
In mei 2009 zal de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne voor een tweede maal de ruimte in gaan. Dit maal zal onze landgenoot gedurende zes maanden lang werken en leven in het ISS ruimtestation en tijdens zijn verblijf zal hij tal van Europese en internationale experimenten en demonstraties moeten uitvoeren. Ter voorbereiding van deze langdurige Europese bemande ruimtemissie lanceert het Europese ruimtevaartagentschap ESA een wedstrijd waaruit de naam zal gekozen worden voor deze langdurige missie. De gekozen naam zal de officiële Europese naam zijn voor deze ruimtemissie en de winnaar zal als geschenk zijn logo ingelijst krijgen dat zal gesigneerd worden door Europese ruimtevaarders. Het winnende voorstel zal in november 2008 bekend gemaakt worden op de ESA website samen met de naam van winnaar.
SCIAMACHY staat voor Scanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmosphere Chartography en is een wetenschappelijk instrument aan boord van de Europese aardobservatiesatelliet Envisat. Dit 215 kilogram wegende optische instrument analyseert al zes jaar lang de scheikunde in de atmosfeer van onze aarde en in dit project werd door België, Nederland en Duitsland meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd. SCIAMACHY houdt van op een hoogte van 800 kilometer de vervuiling van onze planeet in de gaten en dit nog tot en met 2010. Envisat werd op 1 maart 2002 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en dit 8 ton zware aardobservatieplatform wordt vandaag de dag aanzien als één van de meest succesvolle in zijn soort. Naast SCIAMACHY is het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie ook nog betrokken bij drie andere instrumenten aan boord van Envisat waarmee spoorgassen, de biologische activiteit in de oceanen en de ozonlaag met in kaart kunnen gebracht worden.
De Europese COROT ruimtetelescoop bevindt zich sinds 27 december 2006 in een baan om onze planeet en is een project dat onder leiding staat van het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) in samenwerking met verschillende Europese en internationale partners. COROT staat voor COnvection ROtation and Planetary Transits en met dit ruimte observatorium willen wetenschappers de trillingen van sterren (stellaire seismologie) meten en op zoek gaan naar planeten rondom andere sterren (exoplaneten). Op 18 januari 2007 werd de COROT ruimtetelescoop voor het eerst naar de sterren gericht waarna het tuig in mei 2007 zijn eerste zogenaamde exoplaneet ontdekte. België speelde bij de ontwikkeling van deze planetenjager een niet onbelangrijke rol aangezien één van de belangrijkste onderdelen voor de telescoop in ons land ontwikkeld en getest werd.
De Belgische ingenieur Kris Capelle heeft wellicht de meest stresserende en belangrijkste maanden uit zijn carrière achter de rug. Capelle werkt voor het Europese ruimtevaartagentschap ESA en is ondermeer verantwoordelijk voor de dockingoperaties van de eerste Europese Automated Transfer Vehicle (ATV). Toen de eerste ATV, ook wel Jules Verne genaamd, zich op 3 april automatisch koppelde aan het Russische segment van het ISS ruimtestation viel deze gevaarlijke operatie onder de verantwoordelijkheid van deze Vlaming die zich op dat moment in het ESA controlecentrum in Toulouse bevond. Twintig jaar geleden begon Kris Capelle aan een militaire loopbaan waarna hij de kans kreeg om als telecommunicatie-ingenieur te gaan werken voor de ESA. Net als bij de koppeling begin april leidde Capelle ook de ontkoppeling van de Jules Verne die plaats vond op 5 september 2008.
Het Belgische bedrijf Thales Alenia Space ETCA, dat gevestigd is in het Waalse Mont-Sur-Marchienne, zal elektronische onderdelen bouwen voor de volgende generatie Amerikaanse Globalstar communicatiesatellieten. In totaal zal het toekomstige netwerk bestaan uit 48 nieuwe Globalstar kunstmanen die elk een gewicht hebben van ongeveer 700 kilogram en vanaf 2009 zullen deze gelanceerd worden van op de Baikonur lanceerbasis door middel van Russische Soyuz raketten.
Het Belgische bedrijf Umicore (dat tot 2001 gekend was onder de naam Union Minière) vinden we niet enkel terug in tal toepassingen met betrekking tot metalen op aarde maar de germaniumsubstraten die het bedrijf ontwikkeld voor hoog-efficiëntie zonnecellen worden vandaag de dag ook gebruikt op de planeet Mars.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2009 voor zes maanden naar het ISS ruimtestation gaat, wordt mogelijk de eerste Europese commandant van het ruimtestation. Afgelopen dagen won deze hypothese steeds meer aan geloofwaardigheid en volgens de federale wetenschappelijke instellingen is de kans groot dat De Winne tijdens de laatste twee maanden van zijn missie het commando over het ISS krijgt. Frank De Winne ging eind 2002 als eens voor een week naar het ISS maar begin 2009 zal hij gedurende zes maanden lang werken en leven in een baan om de aarde waar hij deel zal uitmaken van de eerste volledige ISS bemanning die zal bestaan uit twee Russen, twee Amerikanen, één Belg en één Canadees.
Het Belgische Centre Spatial de Liège (CSL) speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de Nieuwe Europese Herschel en Planck missies. Begin 2009 zullen door middel van een krachtige Ariane 5 raket twee nieuwe Europese wetenschappelijke observatoria in de ruimte gebracht worden die de naam Herschel en Planck kregen en elk een gewicht hebben van 3,3 ton en 1,8 ton.
Nadat het Europese ruimtevaartagentschap ESA had bekend gemaakt dat het zou opzoek gaan naar nieuwe astronauten begon op 19 mei 2008 de officiële zoektocht. Door middel van een oproep in de media en het internet konden zowel mannen als vrouwen uit alle Europese ESA lidstaten zich inschrijven en in totaal registreerden zich bijna 10.000 kandidaten zich voor het beroep van astronaut. Uiteindelijk bleven er 8.413 over nadat deze kandidaten een medisch certificaat konden voorleggen en een online aanvraagformulier invulden. Hiermee zit de eerste stap van het selectieproces er op en misschien krijgen de Belgische ruimtevaarders Dirk Frimout en Frank De Winne binnenkort wel een derde collega aangezien zich ook 253 Belgen kandidaat stelden. In totaal stelden 224 Belgische mannen en 37 vrouwen zich kandidaat om Europees ruimtevaarder te worden en de ESA wil het huidige astronautenkorps versterken en uitbreiden om de hedendaagse en toekomstige ruimteprogramma’s met succes te kunnen uitvoeren.