Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Foto: ESA

Antwerp Space krijgt contract voor realisatie van LaRa instrument voor ExoMars 2020 Hot!

Antwerp Space N.V., een dochterbedrijf van de beursgenoteerde OHB SE groep, heeft een contract getekend met ESA voor de levering van het LaRa (Lander Radioscience) instrument dat mee naar Mars zal vliegen aan boord van de ExoMars 2020 missie. ExoMars is het ruimteprogramma samengesteld uit twee missies die als doel hebben om rond Mars te vliegen en op de planeet te landen, uitgevoerd in een samenwerking tussen ESA en Roskosmos, het Russische ruimtevaartagentschap.

Lees meer …

De Saturnusmaan Dione, gefotografeerd door de ruimtesonde Cassini
Foto: NASA

Saturnusmaan Dione verbergt een oceaan onder het ijs Hot!

Volgens nieuwe gegevens van de ruimtesonde Cassini heeft de Saturnusmaan Dione onder haar ijsoppervlak een oceaan van vloeibaar water. Bij twee andere manen van Saturnus, Titan en Enceladus, was men al vrij zeker dat er onder hun ijskorst grote oceanen waren, maar nu is er dus nog een ‘oceaanwereld’. Onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) toonden aan dat de metingen van de graviteit door de ruimtesonde Cassini verklaard kunnen worden, indien de korst van de Saturnusmaan drijft op een oceaan 100 km onder het oppervlak. De oceaan is enkele tientallen kilometer diep en omsluit een grote harde kern.

Lees meer …

Foto: ESA

Belgian CubeSat Day Hot!

Het zijn kleine kubusjes met ribben van amper 10 centimeter, volgestouwd met nanotechnologie. Nanosatellieten spelen een steeds belangrijkere rol bij ruimtemissies. Maar hoewel ze heel klein zijn moeten ze niet onder doen voor hun grote soortgenoten. België speelt hierbij al heel lang een pioniersrol en daarom organiseert het Von Karman Instituut (VKI) een bijzondere workshop.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Europese JUICE ruimtesonde
Foto: ESA

Antwerp Space betrokken bij Europese JUICE missie

Het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space uit Hoboken heeft laten weten dat het in opdracht van Airbus Defence & Space een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling en integratie van een essentieel communicatiesysteem voor de Europese JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) missie. De JUICE ruimtesonde moet in 2022 gelanceerd worden waarna het onbemande ruimtetuig in 2029 zal aankomen bij de gasplaneet Jupiter. Gedurende drie jaar moet JUICE uiteindelijk zowel Jupiter alsook drie van zijn grootste manen uitvoerig onderzoeken.

Lees meer …

Mars en zijn maantjes
Foto: NASA

Een nieuwe visie over het ontstaan van de manen van Mars

De planeet Mars heeft twee kleine maantjes: Phobos en Deimos. Men heeft steeds gedacht dat deze maantjes asteroïden waren die door Mars zijn ingevangen. De vorm en de oriëntatie van hun baan zijn echter niet in overeenstemming met deze hypothese.

Lees meer …

Foto: Planetarium of the Royal Observatory of Belgium

Wetenschap belangrijk voor onderwijs in België

Onnodig te zeggen dat de uitdagingen van onze samenleving steeds meer aandacht vragen voor wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde. Het onderwijs in ons land hecht dan ook veel belang aan deze zogenaamde STEM-richtingen. Afgelopen week kregen Franstalige scholen (21 uit het basisonderwijs en 5 uit het secundair onderwijs) voor de tweede keer het officiële label Sciences à l'école. Het gaat om een initiatief van ESA, in samenwerking met het ministerie van onderwijs van de Franstalige Gemeenschap. Daarbij is het de bedoeling om wetenschappen op school meer en beter aan bod te laten komen en daarbij gebruik te maken van de ruimte en de ruimtevaart als 'kapstok'.

Lees meer …

YouSpace: platform om studenten in contact te brengen met de ruimtevaart-industrie

De Belgische ruimtevaart-industrie heeft het moeilijk om hoog opgeleid Belgisch talent aan te trekken terwijl Belgische studenten met interesse in een carrière binnen de ruimtevaart niet gemakkelijk in contact geraken met de industrie. Voor ere-senator Dominique Tilmans, voormalig voorzitter van de werkgroep Ruimtevaart van de senaat, het sein om de mouwen op te stropen, contact te zoeken met gelijkgestemde geesten en een oplossing te zoeken voor dit probleem. Resultaat : YouSpace.be, een platform dat studenten koppelt aan mentoren uit industrie en onderwijswereld.

Lees meer …

Deze artist’s impression geeft een indruk van het uitzicht vanaf het oppervlak van een van de drie planeten die om een ultrakoele dwergster op slechts veertig lichtjaar van de aarde cirkelen
Foto: ESO

Belgische telescoop ontdekt drie 'levensvatbare' planeten Hot!

Astronomen die gebruik maken van de TRAPPIST-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla hebben op slechts veertig lichtjaar van de aarde drie planeten ontdekt die om een ultrakoele dwergster cirkelen. Deze werelden, die qua grootte en temperatuur vergelijkbaar zijn met Venus en de aarde, zijn de beste doelwitten voor de zoektocht naar leven buiten het zonnestelsel tot nu toe. Het is voor het eerst dat er bij zo’n kleine, zwakke ster planeten zijn ontdekt. De nieuwe resultaten worden op 2 mei 2016 in het tijdschrift Nature gepubliceerd.

Lees meer …

Lancering van de Sentinel-1B en OUFTI-1 satellieten
Foto: ESA TV

Eerste Belgische nanosatelliet gaat de ruimte in Hot!

Vanop de Europese lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Frans-Guyana is op maandag 25 april 2016 met succes de Europese Sentinel-1B aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De lancering had normaal al enkele dagen eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden en technische problemen. Naast de Sentinel-1B aardobservatiesatelliet werden er nog vier kleinere satellieten in de ruimte gebracht waaronder de eerste Belgische nanosatelliet. 

Lees meer …

Integratie van de drie cubesats in hun 'deployer'
Foto: ESA

Belgische OUFTI-1 satelliet gaat in april de ruimte in

De kleine Belgische satelliet, genaamd OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de Université de Liège, zal op 22 april 2016 in de ruimte gebracht worden. Het 'Fly Your Satellite' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar de satelliet deel van uitmaakt, is zijn laatste fase ingegaan waardoor OUFTI-1 nu kaar is om verscheept te worden naar de Kourou lanceerbasis in Zuid-Amerika.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer