Op 30 maart kan u in Leuven een lezing bijwonen met de nieuwe Belgische ESA-ruimtevaarder Raphaël Liégeois. Het 'Belgium in Space' evenement zal doorgaan in de Parthenonzaal in Leuven en naast Raphaël Liégeois zullen die avond ook nog de Belgische staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine en Dr. Bart Vandenbussche van het Institute of Astronomy van de KU Leuven een lezing geven. Tijdens deze lezingen zal er dieper ingegaan worden op het Belgisch ruimtevaartbeleid, kom je te weten hoe het is om ruimtevaarder te worden en zal er een overzicht gegeven worden van de recentste astronomische ontdekkingen van de KU Leuven. Registratie voor dit evenement is gratis!
Op deze pagina vindt u een verzameling weblinks terug naar allerhande websites van instanties, bedrijven en centra in België die actief zijn in de ruimtevaart en de sterrenkunde.
In april 2008 kreeg België van het Europese ruimtevaartagentschap ESA groen licht voor de ontwikkeling van de Landobs kunstmaan die later werd omgedoopt tot 'PROBA V'. Net als andere PROBA-kunstmanen werd PROBA V eveneens een microsatelliet die net als Proba-1 en Proba-2 gebouwd werd door het in België gevestigde ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space (vroeger Verhaert Space) dat gevestigd is in Kruibeke. Proba-V is een zogeheten ‘microsatelliet’ uit ESA’s Project for On-Board Autonomy (PROBA) programma en heeft een totaal gewicht van ongeveer 160 kilogram. Het ruimtetuig is 76 x 73 x 84 centimeter groot en werd gebouwd op een PROBA-platform dat ook gebruikt werd voor succesvolle PROBA 1 en PROBA 2 missies. Het belangrijkste instrument aan boord van de Europese PROBA-V microsatelliet is een verbeterde Vegetation-camera waarmee de satelliet vanuit een lage baan om de Aarde opnamen kan maken die om de twee dagen een totaal beeld leveren van de vegetatie op het aardoppervlak. Op 7 mei 2013 werd PROBA V vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega raket. De 'made in Belgium' satelliet werd in een zonsynchrone baan om de Aarde geplaatst op een hoogte van 820 kilometer boven het aardoppervlak. Via onderstaande kaart kan u in real-time zien waar PROBA V zich ergens bevindt.
Bron: Heavens-Above.com
Bron: Heavens-Above.com
De in België gebouwde PROBA 2 satelliet werd in november 2009 met succes in de ruimte gebracht door een Russische Rockot draagraket. Naast tal van technologische experimentele nieuwigheden werd deze 130 kilogram zware microsatelliet ook uitgerust met twee wetenschappelijke instrumenten die onze ster, de zon observeren. Zowel het SWAP alsook het LYRA instrument werden ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Het SWAP instrument is niet veel groter dan een schoendoos en maakt beelden van de atmosfeer van de zon. Deze buitenste zonnelaag is voor de mens onzichtbaar omdat deze vooral in het UV e EUV straalt. SWAP vertaalt deze stralen naar een zichtbaar beeld waardoor wij prachtige opnamen te zien krijgen van het plasma dat een temperatuur heeft van een miljoen graden. Elke minuut maakt het SWAP instrument een beeld van onze ster waardoor wetenschappers fenomenen op het oppervlak van de zon beter kunnen opvolgen. De technologie achter de kleine telescoop van het SWAP instrument steunt op kennis die werd opgebouwd aan de hand van de Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT) aan boord van de SOlar Heliospehric Observatory (SOHO). SWAP is echter veel compacter dan EIT, heeft een breder beeld van de zon, brengt ook de zonnerand in beeld en kan wegkijken van de zon indien dit nodig zou zijn. Hieronder vind je één van de laatste opnames van de zon gemaakt door het SWAP instrument.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste zonne-activiteit en de eventuele kansen op zichtbaar poollicht? Breng dan zeker een bezoekje aan onze populaire dochterpagina Poollicht.be!
De eerste in België gebouwde Project for On-Board Autonomy (PROBA) microsatelliet werd op 22 oktober 2001 in de ruimte gebracht vanop de Sriharikota lanceerbasis in India. PROBA 1 bevindt zich in een zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van 553 tot 676 kilometer en heeft een gewicht van 94 kilogram. Aan boord van deze technologische demonstratiesatelliet bevinden zich de Compact High-Resolution Imaging Spectrometer (CHRIS) camera voor het bestuderen van vegetatie, het Standard Radiation Environment Monitor (SREM) instrument voor het meten van ioniserende straling en het Debris In-Orbit Evaluator (DEBIE) instrument voor het meten van snelheid en massa van stofdeeltjes die met de satelliet botsen. Daarnaast beschikt PROBA 1 ook nog over een Wide Angle Camera (WAC) en een High Resolution Camera (HRC) die beide een resolutie hebben van 10 meter. Deze camera's hebben tot op heden al vele duizenden opnamen gemaakt van honderden belangrijke plaatsen op Aarde. Doordat deze satelliet autonoom functioneert volstaat het opdracht te geven een foto van een bepaald gebied te maken waarna de kunstmaan zelf de acties zal uitvoeren die nodig zijn om die opname te maken. Via onderstaande kaart kan u in real-time zien waar de PROBA 1 satelliet zich bevindt.
Deze Disclaimer is van toepassing op de Belgium in Space website.
Copyright en inhoud:
Teksten, lay-out, afbeeldingen, scripts en andere items op deze website vallen onder de bescherming van het auteursrecht. Kopieën, aanpassingen, vertalingen, bewerkingen, wijzigingen van het geheel of van een gedeelte van deze site, in welke vorm of op welke manier dan ook, zijn streng verboden, tenzij voorafgaandelijk schriftelijke toestemming is verleend door de beheerder van Belgium in Space. Elke inbreuk kan leiden tot burgerrechtelijke of strafrechtelijke vervolging.
Externe informatie:
Deze website bevat links naar websites of naar webpagina's van derden. Wij hebben geen zeggenschap over de inhoud of over andere kenmerken van deze sites en zijn in geen geval aansprakelijk of verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De site is evenmin verantwoordelijk voor de reactie's die gepost worden op de nieuwsdienst en de inhoud van nieuwsberichten die niet door de beheerder geschreven zijn. Spacepage wordt niet verantwoordelijk gesteld voor gebeurlijke gevallen op de dochterpagina's, contacteer hiervoor de verantwoordelijke van de dochterpagina.
Linken naar deze site:
Het is de gebruiker van Belgium in Space toegestaan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever, een koppeling aan te brengen tussen uw site en deze website. Indien u een banner wenst te plaatsen neemt u contact op met de beheerder.
Afbeeldingen:
Het grootste deel van de foto's die je op deze website vindt zijn afkomstig van ESA en NASA. Op deze foto's staat een copyright. Wanneer je deze foto's wenst te gebruiken, kopieer deze niet van deze site maar ga deze afhalen op NASA of ESA websites. Foto's van banners zijn eigendom van deze site en mogen in geen geval gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming van de beheerder. Indien u dit toch zou doen hebben wij het recht om u strafrechtelijk te vervolgen. Link geen afbeeldingen van deze site aan de uwe. Hierdoor verbruikt u onze dataruimte. Indien u dit toch doet zullen wij u hiervan verwittigen en desnoods verdere stappen ondernemen. Als u toch afbeeldingen wilt gebruiken contacteer hiervoor de beheerder, deze zal u dan vertellen of u al dan niet de afbeeldingen mag plaatsen.
Belgium in Space:
De naam Belgium in Space mag niet gebruikt worden op andere sites tenzij zij hiervoor toestemming hebben gekregen van de beheerder. Men mag ten allen tijde linken naar mijn website met 'Belgium in Space' als titel. Indien u de naam Belgium in Space gebruikt op uw site mogen wij verdere stappen overwegen aangezien deze naam beschermd is.
Het internationale ruimtestation ISS (International Space Station) bevindt zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de Aarde. De bouw van dit complex begon in 1998 nadat de eerste Russische module vanop de Baikonoer lanceerbasis in Kazachstan de ruimte in gebracht werd. Sinds 2001 is het ISS permanent bewoond door minstens twee ruimtevaarders. In totaal werken zestien landen (waaronder ook België) mee aan dit project dat ongetwijfeld het meest complexe bemande ruimtevaartproject is uit de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Elke dag maakt het ISS vijftien omwentelingen om de Aarde. Deze 'ruimtemeccano' draait met een snelheid van 27 700 kilometer per uur baantjes om onze planeet waardoor de bewoners van het ruimtestation elke 90 minuten één omwenteling om de Aarde maken. Wanneer het ISS helemaal zal afgewerkt zijn, zal dit een gewicht hebben van meer dan 300 ton. Vanaf juni 2009 werd de permanente bemanning opgetrokken naar zes ruimtevaarders die vooral wetenschappelijke experimenten uitvoeren in de verschillende modules en laboratoria. In totaal heeft het ruimtestation een leefruimte van 750 kubieke meter en bestaat het uit tientallen verschillende onderdelen zoals segmenten, modules en zonnepanelen.
Dankzij de enorme omvang van de zonnepanelen kan het ruimtestation heel makkelijk vanop de grond gezien worden. Wanneer het gevaarte boven België passeert zal het ISS te zien zijn als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt. Bij juiste omstandigheden kan het ISS zelfs even helder zijn als de planeet Venus en kan deze magnetude -4,5 halen (zestien maal zo helder als de ster Sirius).
Op onderstaande illustratie kan u zien waar het ISS ruimtestation zich momenteel bevindt. Wil je weten wanneer je het internationale ruimtestation ISS kan zien boven België? Klik dan hier!
BREX staat voor "Belgische Ruimtevaart EXperimenten". Dit is een tabel waarin alle Belgische ruimte experimenten- en instrumenten ondergebracht werden. Zowel experimenten en instrumenten die in België geheel ontwikkeld werden alsook waar Belgische onderzoekers hebben aan meegewerkt werden in onderstaande tabel ondergebracht.
Naam experiment | Uitvoering | Functie | Realisatie |
---|---|---|---|
ALAE | Het ALAE instrument bevond zich aan boord van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 Space Shuttle missie. Met dit instrument probeerde men de hoeveelheid waterstof en deuterium te meten door een soort ultraviolet licht (Lyman-Alpha) waar te nemen. | BIRA, CNRS | |
Cardiocog respi | Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. | ULB | |
Cardiocog rythme | Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. | K.U.Leuven | |
Cardiocog texte | Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. | VUB, ULB | |
COSMIC | Studie van thermoresistente composieten en composieten met een metaalmatrijs. | K.U.Leuven | |
DCCO | Meting van diffusiecoëfficiënten in ruwe oliën. | ULB | |
DFMS | Massaspectrometer aan boord van de Rosetta ruimtesonde. Met dit instrument wil men de gas- en ionensamenstelling van de gaswolk van een komeet analyseren. | BIRA | |
Fluidpac | Fluidpac staat voor "Fluid Physics Facility". Met dit instrument voert men wetenschappelijk onderzoek uit naar vloeistoffen in een gewichtloze omgeving. Het laboratorium werd ontworpen en gebouwd in opdracht van ESA door een Europees consortium, geleid door het Belgische Verhaert Space. | Verhaert Space | |
Foam Stability | Frank De Winne voerde tijdens de OasISS missie het Foal Stability experiment uit in opdracht van de universiteit van Luik. Tijdens dit experiment werden 60 speciale vloeistofmengels opgeschud tot er zich schuim vormde. De stabiliteit van het schuim werd hierna in beeld gebracht met een speciale camera. | Universiteit Luik | |
Freqbone | Dit biologisch experiment bevond zich aan boord van de onbemande Russische Foton-M3 capsule die op 13 september 2007 in de ruimte gebracht werd. Freqbone bestudeert botontkalking van levende wezens en hiervoor werden twaalf stukjes levend koeienbot meegenomen. | Verhaert Space | |
GCF | Studie van de kristallisatie van proteïnen in capillaire buizen met behulp van de 'counterdiffusion' techniek. | VUB, ULB, UCL | |
IASI | De "Infrared Atmospheric Sounding Interferometer" (IASI) combineert meteorologische variabelen met metingen van belangrijke troposferische bestanddelen. Het BIRA bestudeert de gegevens van het IASI instrument dat zich aan boord van de Europese MetOp satelliet bevindt. | BIRA | |
Nanoslab | Studie van de synthese van zeolieten via de spontane organisatie van elementaire nanoslab. | K.U.Leuven | |
Neurocog | Neurosensorisch onderzoek. | ULB | |
MIPAS | Instrument dat deel uitmaakt van de Envisat kunstmaan en een hele reeks spoorgassen in kaart brengt. | BIRA | |
Message | Expressie van bacteriële genen in de ruimte. | Nucleair Centrum Mol | |
PCDF | Met de Protein Crystallization Diagnostics Facility (PCDF) voert men onderzoek naar het ontstaan en de groei van bio-moleculaire kristallen en de invloed van gravitatie hierop. Verhaert Space was verantwoordelijk voor het ontwrp van de camera-modules in samenwerking met Lambda X. | VUB, ULB, ULG | |
PromISS-1 | Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Dit eerste PromISS experiment werd uitgevoerd tijdens de OdISSea missie van Frank De Winne in 2002. | VUB, ULB, ULC, ULg | |
PromISS-2 | Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Dit tweede PromISS experiment werd uitgevoerd tijdens de Spaanse Cervantes ruimtemissie in oktober 2003. | VUB, ULB, ULC, ULg | |
PromISS-3 | Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Het derde PromISS experiment werd in februari 2004 uitgevoerd aan boord van het ISS ruimtestation door de ISS Expedition 8 crew. | VUB, ULB, ULC, ULg | |
PromISS-4 | Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. PromISS-4 ging in december 2005 de ruimte in en werd uitgevoerd door de ISS Expedition 12 bemanning. | VUB, ULB, ULC, ULg | |
RAMIROS | Studie van de gevolgen van microzwaartekracht-straling in het ruimtestation. | UG | |
Rho signaling | Studie van bindweefsel. | ULg | |
SCIAMACHY | Veelzijdig instrument aan boord van de Envisat kunstmaan dat de vele facetten van de atmos-ferische chemie blootlegt. | BIRA | |
SOIR | Instrument waarmee men de Zon observeert door de atmosfeer van Venus op langere infrarood golflengten. Dit volledig Belgisch instrument werd gebouwd bij het BIRA in samenwerking met OIP en PEDEO. | BIRA, OIP, PEDEO | |
SOLCON | SOLCON is een radiometer meet met uiterst nauwkeurige apparatuur de zonnestraling van het ultraviolet tot het infrarood. Dit instrument bevond zich aan boord van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie in 1992. | KMI | |
SOLSTICE | Dagelijkse metingen van de Zon in het ultraviolet en deze vergelijkt met de straling van een groep stabiele sterren. Het SOLSTICE instrument maakt deel uit van het instrumentenpakket van de SORCE satelliet. | BIRA | |
SOLSPEC | Spectrograaf die de zonnestralen van het ultraviolet tot het infrarood meet. Het SOLSPEC instrument werd in februari 2008 aan het Europese Columbus ruimtelabo gemonteerd. | BIRA | |
SPICAM-Light | Ultraviolet en infraroodspectrometer waarmee men de chemische samenstelling en dynamische evolutie van de atmosfeer van Mars bestudeert. Dit instrument werd gerealiseerd in een internationaal samenwerkingsverband tussen Frankrijk, België (BIRA), Rusland en de VS. | BIRA | |
SPICAV | Spectrometer voor het meten van ultraviolet en infraroodstralen. Dit instrument werd gerealiseerd in een internationaal samenwerkingsverband tussen Frankrijk, België (BIRA), Rusland en de VS. | BIRA | |
Vitamin D | Studie van beencellen. | K.U.Leuven | |
WEAR | WEAR werd getest door Frank De Winne tijdens de OasISS missie en is een compact, handenvrij, draagbaar op stemherkenning bestuurbaarsysteem om ruimtevaarders te assisteren tijdens het uitvoeren van onderhoudstaken in de ruimte. | Space Applications Services | |
YING-B | Yeast in No Gravity (YING-B) werd ontwikkeld door de KUL en RUGent in samenwerking met VUB om na te gaan welke invloed gewichtloosheid uitoefent op de fysiologie van gistcellen. | KUL, RUG, VUB | |
Zeogrid | Studie van de structuur en morfologie van zeogrids onder microzwaartekracht. | K.U.Leuven |
1827 |
|
---|---|
In 1827 start men aan de Schaarbeekse Poort in Sint-Joost-ten-Node met de bouw van een sterrenwacht. Een jaar eerder had Willem I, koning der Nederlanden, het Koninklijk besluit ter oprichting van deze sterrenwacht ondertekend. In 1834 is de sterrenwacht aan de Schaarbeekse Poort uiteindelijk af waarna Koning Leopold I dit observatorium omdoopt tot 'Koninklijke Sterrenwacht van Brussel'. Later zal de sterrenwacht verhuizen naar Ukkel waar het complex de naam 'Koninklijke Sterrenwacht van België' zal krijgen. |
1873 |
|
---|---|
De Belgische generaal Casimir-Erasme Coquilhat shreef in 1873 een artikel in een academisch wetenschappelijk tijdschrift waarin banen van raketten in het luchtledige worden beschreven. In dit artikel stond voor het eerst de formule die aan de basis ligt van de werking van een raket in de ruimte. Casimir-Erasme Coquilhat was een specialist op vlak van artellerie en had een gave voor wiskunde. Zonder dat Coquilhat het wist legde hij de basis voor de moderne ruimtevaart. |
1944 |
|
---|---|
Begin 1944 wordt door enkele professoren wiskunde de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) opgericht nadat de Duitse bezetter dit initiatief goedkeurt. Na de bevrijding volgde de officiële stichting op 24 december 1944. De bekende weerman Armand Pien was eveneens een drijvende kracht bij het ontstaan van de VVS. Deze Vlaamse vereniging groepeert mensen die interesse hebben in astronomie, meteorologie en geofysica en telt anno 2014 een 2000-tal leden. |
1953 |
|
---|---|
In 1953 brengt de Belgische striptekenaar Hergé het zestiende stripalbum uit in de reeks "De avonturen van Kuifje". In het verhaal "Raket naar de maan" maakt Kuifje met zijn vrienden een reis naar de maan en een jaar later komt het vervolg "Mannen op de maan" uit. Hergé verricht massa's research voor deze twee albums en het ontwerp van de maanraket werd gebasseerd op dat van een V-2 raket. Tot op heden blijft het verbazingwekkend hoe goed Hergé alles beschreef en kon schetsen en deze twee albums blijven voor veel jongeren nog steeds een grote bron van inspiratie. |
1955 |
|
---|---|
Op 19 oktober 1955 overlijdt de Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte. Gedurende zijn carrière als sterrenkundige ontdekte hij meer liefst 66 planetoïden alsook enkele kometen. Hij was werkzaam in het Koninklijke Sterrenwacht van België te Ukkel en werd er in 1936 directeur van. Er werd een periodieke komeet en een Maankrater naar hem genoemd. |
1956 |
|
---|---|
Op 8 november 1956 ontdekken op de Koninklijke Sterrenwacht van België de twee Belgische astronomen Sylvain Arend en Georges Roland een komeet die zich op dat moment nog vijf maanden bevindt van zijn periheliumpassage. Toen komeet Arend-Roland (C/1956 R1) zich op zijn dichtste punt bij de zon bevond, zorgde deze voor zeer mooie taferelen aan de sterrenhemel aangezien op 29 april 1957 drie staarten te zien waren. |
1957 - 1958 |
|
---|---|
Ter gelegenheid van het Internationaal Geofysisch Jaar in 1957 begint men in Ukkel aan de installatie van een automatisch equatoriale tafel voor het continu waarnemen van de zon. | |
In 1957 wordt de eerste Amerikaanse intercontinentale Atlas raket gelanceerd. De Belg Karel Jan Bossart wordt vandaag de dag nog steeds "the father of the Atlas rocket" genoemd aangezien hij verantwoordelijk was voor het ontwerp van deze militaire raket. De invloed van Bossart in de ruimtevaart kan vergeleken worden met die van Werhner von Braun of Sergei Korolev. Latere versies van de Atlas raket brachten ook de eerste Amerikanen in de ruimte tijdens het Mercury programma. | |
Rusland stelt op de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel voor het eerst een replica tentoon van de Sputnik die in datzelfde jaar de eerste kunstmaan in een baan om de aarde werd. Voor het eerst worden vele Belgen geconfronteerd met ruimtevaart. |
1962 |
|
---|---|
Oprichting van de Belgische industriële ruimtevaartvereniging Belgospace. | |
België neemt deel aan programma’s van het European Launcher Development Organisation (ELDO) en het European Space Research Organization (ESRO). | |
België keut het 'Verdrag tot oprichting van een Europese organisatie voor astronomisch onderzoek in het zuidelijk halfrond' goed waardoor Belgische astronomen de infrastructuur kunnen gebruiken van de European Southern Observatory (ESO). De ESO bouwt enkele sterrenwachten in Chili waar de waarneemomstandigheden bijzonder goed zijn. |
1964 |
|
---|---|
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) wordt opgericht. | |
België treedt toe tot de International Telecommunications Satellite Organization (Intelsat). Op 6 april 1965 werd uiteindelijk de eerste Intelsat communicatiesatelliet in de ruimte gebracht en vandaag de dag is dit de grootste commerciële satellietoperator. |
1968 |
|
---|---|
Op 30 november 1968 wordt van op de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Europa raket gelanceerd die ontwikkeld werd door de European Launcher Development Organisation (ELDO). Enkele Belgische bedrijven hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van deze raket en België was ondermeer ook verantwoordelijk voor de realisatie van het Europa volgstation op het Australische schiereiland Gove. Helaas slaagde geen enkele Europa raket in zijn doel en werd het project vroegtijdig stopgezet. | |
Nabij het Waalse dorpje Redu wordt in 1968 een Europees grondstation geplaatst voor satellieten. Vandaag de dag is dit volgstation uitgegroeid tot een officieel ESA-centrum en verzorgt men van hieruit de communicatie met verschillende Europese satellieten. Daarnaast wordt het Redu grondstation ook gebruikt voor het testen van de eerste Europese Galileo navigatiesatellieten. |
1971 |
|
---|---|
De Amerikaanse astronauten van de Apollo 15 missie laten op het oppervlak van de maan een kunstwerk achter dat gemaakt werd door de Belg Paul Van Hoeydonck. Tot op heden is dit nog steeds het enigste kunstwerk op het oppervlak van de maan. Foto: NASA |
1974 |
|
---|---|
Op 23 februari 1974 overlijdt de Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck. Gedurende zijn carrière als sterrenkundige ontdekte George Van Biesbroeck de periodieke komeet 53P/Van Biesbroeck alsook twee andere kometen en zestien planetoïden. In 1961 publiceert hij zijn 'Van Biesbroeck's star catalog' dat gekend is om zijn zwakke sterren. In de Verenigde Staten was hij verbonden aan de Yerkes Observatory van de Universiteit van Chicago en aan de aan het Lunar and Planetary Laboratory van de Universiteit van Arizona. Op de Maan werd een krater naar hem genoemd en ook de ster VB 10 werd naar George Van Biesbroeck genoemd. |
1975 |
|
---|---|
Oprichting van de European Space Agency. België behoort samen met Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Italië, Nederland, Zweden, Zwitserland en Spanje tot de tien eerste leden van de ESA. |
1980 |
|
---|---|
In 1980 wordt het Europese lanceerbedrijf Arianespace opgericht dat verantwoordelijk is voor de bouw en lancering van Ariane raketten. Dit is het eerste commerciële lanceerbedrijf ter wereld en Belgische aandeelhouders zijn SABCA, ETCA en FN Moteurs (nu Techspace Aero). |
1983 |
|
---|---|
Aan boord van het Europese ruimtelabo Spacelab 1 bevinden zich drie wetenschappelijke instrumenten die afkomstig zijn van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en één instrument van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Het Spacelab 1 ruimtelabo bevindt zich in het vrachtruim van het ruimteveer Columbia en verbleef 10 dagen in een baan om de aarde. Aan boord van het ruimteveer bevonden zich 6 astronauten waaronder de Duitse ruimtevaarder Ulf Merbold. Foto: NASA |
1985 |
|
---|---|
Belgische wetenschappers nemen deel aan de Europese Giotto ruimtemissie. Giotto is de eerste Europese deep space ruimtesonde en werd op 2 juli 1985 gelanceerd door middel van een Ariane 1 raket. In maart 1986 kwam Giotto aan bij de komeet Haley waarna het tuig de kern van de komeet passeerde op slechts 596 kilometer. De beelden van Giotto toonden voor het eerst de kern van een komeet. |
1987 |
|
---|---|
In 1987 begint de ontwikkeling van het Europese ruimteveer Hermes. Het Belgische bedrijf SABCA is één van de vele industriële partners en is ondermeer verantwoordelijk voor de bouw van de voorromp. De ESA beslist in 1993 het Hermes project stop te zetten wegens te hoge kosten. |
1992 |
|
---|---|
Op 24 maart 1992 gaat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte in tijdens de Amerikaanse STS-45 Space Shuttle missie. Aan boord van deze ATLAS-1 missie bevinden zich tal van Belgische experimenten en Dirk Frimout verblijft 8 dagen en 22 uur in een baan om de aarde. Foto: NASA | |
Tijdens de Amerikaanse STS-46 Space Shuttle missie wordt het Europese EURECA platform in de ruimte gebracht. Belgische onderzoekers nemen deel aan de experimenten die zich aan boord van dit 4,5 ton zware tuig bevinden. Uiteindelijk wordt EURECA in juli 1993 opnieuw naar de aarde gebracht tijdens de STS-57 missie. |
1995 |
|
---|---|
In juli 1995 wordt tijdens een ruimtewandeling de Belgische spectrometer MirAS gemonteerd aan de Spektr module van het Russische Mir ruimtestation. |
1997 |
|
---|---|
In de gebouwen van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie te Ukkel wordt het Belgian User Support & Operation Centre (B.USOC) operationeel. | |
Het Belgische bedrijf Alcatel ETCA werkt mee aan de elektronica van de Europese Huygens capsule die op 14 januari 2005 een zachte landing maakt op de Saturnusmaan Titan. Dit is de eerste maal dat een ruimtetuig landt op het oppervlak van een maan van een andere planeet en Huygens stuurt enkele prachtige foto's naar de aarde. |
1998 |
|
---|---|
Na een eerste mislukte lancering in 1996 en tweede deels gelukte testvlucht in 1997 bracht op 21 oktober 1998 de Europese Ariane 5 raket met succes de eerste kunstmanen in de ruimte. Het Belgische bedrijf SABCA levert voor alle Ariane 5 draagraketten belangrijke onderdelen en de Belgische vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi levert 50% van alle elektronica voor deze zware raketten. Foto: Arianespace/ESA |
2000 |
|
---|---|
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne wordt officieel opgenomen in het Europese astronautenkorps. Foto: ESA | |
In de zomer van 2000 worden vier CLUSTER II satellieten in de ruimte gebracht. Deze Europese kunstmanen moeten een driedimensonale kaart maken van de magnetosfeer en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) is betrokken bij twee instrumenten. |
2001 |
|
---|---|
Van op de Indiase lanceerbasis Sriharikota wordt de eerste Belgische microsatelliet PROBA 1 in de ruimte gebracht door middel van een PSLV raket. PROBA staat voor Project for On-Board Autonomy en is een deomstratiesatelliet die nieuwe technologiën moet uittesten. PROBA-1 werd gebouwd door het Belgische bedrijf Verhaert Space en aan boord van deze microsatelliet bevinden zich instrumenten voor aardobservatietoepassingen. |
2002 |
|
---|---|
Op 1 maart 2002 wordt de 8 ton zware Europese Envisat aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) is betrokken bij vier instrumenten aan boord van deze kunstmaan. Foto: ESA | |
Frank De Winne wordt op 30 oktober gelanceerd in zijn Soyuz TMA-1 ruimtecapsule vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan en wordt hierdoor de tweede Belg in de ruimte. De Winne zal acht dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS verblijven waar hij tal van Belgische experimenten zal uitvoeren. Foto: ESA |
2003 |
|
---|---|
De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) werken mee aan enkele wetenschappelijke instrumenten van het Europese Mars Express ruimteproject. De Mars Express ruimtesonde werd op 2 juni 2003 in de ruimte gebracht en bevindt zich sinds 25 december 2003 in een baan om de rode planeet. | |
Op 28 september 2003 werd de Europese SMART-1 maansonde in de ruimte gebracht. Zoals gepland stortte dit tuig op 3 september 2006 te pletter op het oppervlak van de maan en de Belgische bedrijven Spacebel en Alcatel ETCA werken mee aan de ontwikkeling van de Europese maansonde SMART-1. |
2004 |
|
---|---|
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) werkt samen met andere partners mee aan de realisatie van de DFMS massaspectrometer. Dit instrument bevindt zich aan boord van de Europese komeetverkenner Rosetta en dient om de gassen en ionen in de atmosfeer van de komeet te onderzoeken. Rosetta werd op 2 maart 2004 in de ruimte gebracht en moet in 2014 een bezoek brengen aan de komeet Churyumov-Gerasimenko. |
2005 |
|
---|---|
Op 9 november 2005 werd van op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan de Europese ruimtesonde Venus Express gelanceerd. België werkte samen met Frankrijk, Rusland en de V.S. aan de realisatie van het SPICAV instrument. SOIR is een volledig Belgische instrument aan boord van de Venus Express en werd ontwikkeld door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) in samenwerking met OIP en PEDEO. |
2007 |
|
---|---|
Van op de Russische lanceerbasis Baikonur wordt de onbemande Foto M3 capsule gelanceerd. Aan boord van dit tuig bevinden zich 14 ESA experimenten waarvan het Belgische bedrijf Verhaert Space meewerkte aan de realisatie van drie experimenten. | |
Het Europese ruimtevaartagentschap ESA maakt in september 2007 bekend dat de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne geselecteerd werd voor een langdurige ruimtemissie aan boord van het ISS ruimtestation. De Winne zal in mei 2009 gelanceerd worden van op de Baikonur lanceerbasis en zal in het ISS zes maanden lang deel uitmaken van de ISS Expedition 19 bemanning. Foto: Roscosmos | |
Op 9 december 2007 overlijdt de Belgische astronoom Henri Debehogne. Gedurende zijn carrière als sterrenkundige ontdekte Henri Debehogne meer dan 720 planetoïden waaronder enkele Trojanen. In 1963 trad hij in dienst op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel en het grootste deel van zijn waarnemingen werden verricht vanuit het La Silla Observatorium in Chili. De planetoïde 2359 Debehogne werd naar hem genoemd. |
2008 |
|
---|---|
In februari 2008 wordt het Europese ruimtelabo Columbus aan het ISS ruimtestation bevestigd. Aan de buitenzijde van dit ruimtelabo bevindt zich het SOLSPEC instrument dat de zon observeert. Dit instrument werd ontwikkeld door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en de Service d'Aéronomie in Frankrijk. Het Belgische bedrijf Verhaert Space ontwikkelde onderdelen en experimenten voor dit ruimtelabo en ook de bedrijven Sonaca, LMS International, Thales Alenia Space Antwerp en Space Applications Services werden betrokken bij de realisatie van deze module. | |
De eerste Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) werd op 9 maart in de ruimte gebracht door een aangepaste Ariane 5 raket. Deze 19 ton zware module koppelt zich 3 april automatisch aan het ISS ruimtestation en voorziet de ISS bemanning van brandstof, kledij, voedsel en onderdelen. De Belgische bedrijven Space Applications Services, Thales Alenia Space Antwerp en Euro Heat Pipes werden betrokken bij de ontwikkeling van deze Europese cargomodule. Foto: ESA |
2009 |
|
---|---|
Op 17 maart wordt de Europese Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) in de ruimte gebracht door een Russische Rockot raket. De Belgische vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi levert voor deze unieke aardobservatiesatelliet verschillende onderdelen. Het hoofdinstrument van GOCE zal met een ongeziene precisie het zwaartekrachtveld van onze planeet de volgende twee jaar in kaart brengen. Foto: ESA | |
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne vertrekt op 27 mei 2009 voor een tweede maal naar het internetionaal ruimtestation ISS. De Winne verblijft dit maal zes maand aan boord van het ISS en wordt op 10 oktober de eerste Europese gezagvoerder van het ruimtestation. Foto: ESA | |
Op 2 november 2009 wordt vanop de Russische lanceerbasis Plesetsk de tweede in België gebouwde PROBA satelliet gelanceerd. PROBA-2 werd net als zijn voorganger gebouwd door Verhaert Space en heeft 17 nieuwe satelliettechnologiën aan boord en vier wetenschappelijke experimenten. De tweede Belgische satelliet wordt samen met de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. Foto: ESA | |
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana werd op 18 december 2009 de zevende Ariane 5 draagraket van dat jaar gelanceerd. In het vrachtruim van de laatste Ariane 5GS bevindt zich de Franse militaire spionagesatelliet Helios 2B. Helios 2B heeft een gewicht van 4,2 ton en is de tweede kunstmaan uit het Franse militaire Helios 2 programma waarin ook België, Spanje, Italië en Griekenland participeren. Dankzij deelname aan dit programma krijgt de Belgische militaire inlichtingendienst toegang tot de ruimte. |
2010 |
|
---|---|
Op de Europese sterrenwacht van La Silla in Chili wordt in 2010 een Belgische telescoop in gebruik genomen met een unieke naam die de Belgische inbreng van dit project sterk accentueert. De TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope (TRAPPIST) gaat op zoek naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) en onderzoekt daarnaast ook kometen die in een baan om de Zon draaien. Foto: ESO |
2011 |
|
---|---|
In 2011 brengt de tweede Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) met succes bevoorrading naar het internationaal ruimtestation ISS. Elke ATV-missie wordt op de voet gevolg vanuit het ATV Control Centre in Toulouse waar de Belg Kris Capelle Lead Mission Director was van de tweede Europese ATV-missie. Foto: ESA |
2012 |
|
---|---|
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana vertrekt op 13 februari 2012 de eerste Europese Vega draagraket. Dit nieuwe lanceermiddel zal vooral gebruikt worden voor het lanceren van kleine, lichte wetenschappelijke en technologische vrachten. België is de derde grootste partner is het Vega-programma en nam 6,9% van de ontwikkelings- en testkosten op zich. Het Belgische bedrijf SABCA leverde de grootste bijdrage. Zo ontwikkelde SABCA voor de Vega ondermeer het Thrust Vectoring Control (TVC) systeem. Foto: ESA |
2013 |
|
---|---|
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt op 12 mei 2013 de Proba-V aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht door middel van een Vega raket. Deze 160 kilogram zware ESA-satelliet werd gebouwd bij het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space in Kruibeke (Oost-Vlaanderen) en werd ontwikkeld om de vegetatie op Aarde in kaart te brengen. Daarnaast moet Proba-V met behulp van de Belgische Energetic Particle Telescope de massa en lading van stralingsdeeltjes in de buurt van de satelliet meten. Foto: ESA/QinetiQ | |
De Belg François Englert krijgt op 8 oktober 2013, samen met de Brit Peter Higgs, de Nobelprijs voor Natuurkunde. Englert voorspelde in 1964, samen met zijn collega Robert Brout, al het bestaan van het zogeheten 'Higgs-boson' deeltje. Dit is een uniek elementair deeltje dat ervoor zorgt dat de meeste andere deeltjes massa hebben. Uit de theorie volgde uiteindelijk in 2012 de ontdekking van het fameuze 'Higgs-deeltje' of 'Higgs-boson' deeltje dat met behulp van de gigantische Large Hadron Collider deeltjesversneller van het CERN werd ontdekt. Natuurkundigen omschrijven dit deeltje vaak als de belangrijkste bouwsteen van het universum. |
2014 |
|
---|---|
In maart 2014 raakt bekend dat enkele Belgische sterrenkundigen van het Astrofysische Instituut van de Universiteit van Luik samen met een internationaal team van astronomen twee dunne ringen hebben ontdekt rond de planetoïde planetoïde 10199 Chariklo. Tot dan wist men in ons zonnestelsel enkel van het bestaan af van ringen rondom de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De twee dunne ringen werden ontdekt aan de hand van een zogeheten 'sterbedekking'. Eén van de locaties in Zuid-Amerika waar de bedekking werd bestudeert, was La Silla waar men een Ierse camera op de Deense 1,5-meter telescoop en door de Belgisch-Zwitserse TRAPPIST-telescoop gebruikte. | |
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt op 29 juli 2014 de vijfde en laatste ATV vrachtmodule in de ruimte gebracht. Dit laatste Europese ruimtevrachtschip werd genoemd naar de Belgische kosmoloog Georges Lemaître die een zeer belangrijke bijdrage leverede aan de algemene relativiteitstheorie. en de grondlegger was van de oerknaltheorie. Deze vijfde en laatste ATV brengt alles samen 8,8 ton aan vracht naar het international ruimtestation ISS. | |
In augustus 2014 komt, na een lange reis die meer dan tien jaar duurde, de Europese ruimtesonde Rosetta aan bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta begeeft zich vervolgens in een lage baan om de komeet en stuurt indrukwekkende foto's van het oppervlak van deze komeet terug naar de Aarde. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) ontwikkelde, samen met enkele andere partners, het Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis (ROSINA) instrument aan boord van Rosetta waarmee wetenschappers de samenstelling van de komeetatmosfeer willen onderzoeken. Foto: ESA |
2016 |
|
---|---|
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt de Belgische OUFTI-1 satelliet in de ruimte gebracht. OUFTI-1 staat voor ‘Orbital Utility For Telecommunication Innovation’ en is een zogeheten 'CubeSat' van één kilogram die ontwikkeld werd door ongeveer vijftig studenten en tien docenten van de Université de Liège (Ulg). Deze Belgische CubeSat werd specifiek ontwikkeld om het D-STAR digitale communicatieprotocol te demonstreren en hoogwaardige zonnecellen te testen. Foto: Université de Liège | |
Op 14 maart 2016 wordt vanuit Baikonur in Kazachstan de ExoMars Trace Gas Orbiter succesvol in de ruimte gebracht. De onbemande Europese ruimtesonde komt eind 2016 aan bij de planeet Mars met als doel de Marsatmosfeer uitvoerig te onderzoeken. Aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter bevindt zich het Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) instrument dat werd ontwikkeld door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) voor gedetailleerde meting van de samenstelling van de hogere Marsatmosfeer. Foto: BIRA |
Belgium in Space zag in september 2008 het levenslicht en groeide uit een idee dat afkomstig was van één van de beheerders van de populaire website Spacepage.be en ruimtevaart-fanaat Kris Christiaens. België speelt al sinds enkele jaren een niet onbelangrijke rol in tal van Europese en internationale ruimtevaartprojecten. Om dit extra in de kijker te zetten werd deze website ontwikkeld. Op Belgium in Space vindt u tientallen artikelen of nieuwsberichten terug over de Belgische ruimtevaarders, ruimtevaartbedrijven, ruimtevaartprojecten en belangrijke sterrenkundige ontdekkingen waar België bij betrokken was. Deze Nederlandstalige website beschikt eveneens over een uitgebreid Belgium in Space forum waar iedereen terecht kan met zijn vragen, suggesties of eigen mening. Belgium in Space werd opgericht met het oog op de tweede ruimtemissie van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne in 2009. Op deze manier probeert deze website ruimtevaart en sterrenkunde te promoten bij jongeren en in een positief daglicht naar voor te brengen.