Op 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent.
Maandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt.
Begin 2009 ondertekende het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space een contract met het Europese ruimtevaartagentschap ESA voor de ontwikkeling van een nieuwe microsatelliet in de PROBA familie. Met dit contract wordt de eerste fase van het project gestart. De nieuwe PROBA V kunstmaan zal proberen de technologische grenzen van aardobservatie te verleggen aangezien het ruimtetuig amper 160 kilogram zwaar zal zijn en zal beschikken over een camera van 25 kilogram.
Wanneer Frank De Winne vanaf eind mei terugkeert naar het internationaal ruimtestation ISS zal hij niet enkel werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Zo zal De Winne ook tal van taken moeten uitvoeren aan boord van het Japanse Kibo ruimtelabo dat in juni 2008 bevestigd werd aan het ISS. Onlangs volgden zowel Frank De Winne, alsook zijn Nederlandse collega André Kuipers, een opleiding in het Tsukuba Space Center in Japan om te leren werken met de Japanese Experiment Module (Kibo ruimtelabo) en de H-II Transfer Vehicle (HTV). Aangezien De Winne gedurende de laatste weken van zijn missie gezagvoerder zal zijn van het ruimtestation moet hij dan ook alle systemen en onderdelen van het ISS kennen. Het Tsukuba Space Center is één van de belangrijkste ruimtevaartcentra van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA aangezien Japan in dit centrum ondermeer zijn ruimtevaarders opleidt.
Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft de naam bekend gemaakt van de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne. Deze missie krijgt de naam OasISS en werd gekozen uit ongeveer 520 voorstellen. De winnende naam werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent. In deze naam ziet men zowel een verwijzing naar de verkenning van de woestijnen door veroveraars als ook een verwijzing naar het ISS ruimtestation. Daarnaast verwijst OasISS ook naar water in een oase waarvan we hopen dat er op Aarde genoeg is voor iedereen. Deze naam gaat ook mooi samen met de rol die Frank De Winne heeft als “goodwill ambassador” voor UNICEF België aangezien de UNICEF 2009 WASH campagne in het teken staat van water, volksgezondheid en hygiëne.
België zal tijdens de komende 5 jaar haar bijdrage voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met 20 procent verhogen. En dat is erg goed nieuws voor heel wat Belgische ruimtevaartbedrijven en de tewerkstelling in deze sector, stelt Belgospace, dat de meeste Belgische ruimtevaartbedrijven en leden van Agoria verenigt. Door de investering kunnen een vijftigtal bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten, die ongeveer 5000 mensen tewerk stellen, rekenen op nieuwe opdrachten. De Belgische overheid investeert de komende vijf jaar 947 miljoen euro in ESA. In 2009 wordt 173,6 miljoen euro vrijgemaakt. Dat maakte zopas federaal minister voor Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle bekend. Nog goed nieuws is dat de historische schulden van België aan ESA weggewerkt zijn.
In juli 2008 nam de Vlaming Nicky De Munster deel aan het jaarlijkse International Space Camp in Hunstville, Alabama. Nadat Nicky, begin mei, op de hoogte gebracht werd van zijn selectie om België te vertegenwoordigen, werd een jongensdroom werkelijkheid. Nicky De Munster is al vele jaren actief op vlak van ruimtevaart. Hij is als "Space Teacher" lid van de Euro Space Society en maakte in 2004 een paraboolvlucht. Het International Space Camp wordt elk jaar door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA georganiseerd op de terreinen van het U.S. Space & Rocket Center in Hunstville Alabama.
NIRSpec staat voor "Near Infrared Multi-Object Dispersive Spectrograph" en is één van de drie wetenschappelijke instrumenten aan boord van de James Webb Space Telescope. Deze nieuwe ruimtetelescoop moet de opvolger worden van de succesvolle Hubble Space Telescope die sinds 1990 in een baan om onze planeet draait. Het Belgische Centre Spatial de Liège werd geselecteerd om het NIRSpec instrument te testen in zijn testfaciliteiten waarmee het de vijandige omgeving van de ruimte kan simuleren.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal na de feestdagen beginnen aan de laatste trainingen voor zijn nieuwe ruimtemissie. Op 23 december gaf De Winne in het Euro Space Center in Redu een persconferentie waarbij hij ondermeer zijn planning voor de volgende maanden bekend maakte. Indien alles verloopt zoals gepland zal de Belgische ruimtevaarder op 25 mei 2009 gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis richting ISS ruimtestation waar hij zes maanden zal leven en werken. Net als in 2002 zal De Winne in mei 2009 opnieuw in de ruimte gebracht worden door een Soyuz raket die zal gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceerplatform in Kazakstan waar meer dan 50 jaar eerder Joeri Gagarin vertrok om 's werelds eerste ruimtevaarder te worden.
Op 25 en 26 november 2008 vond in het Nederlandse Den Haag de driejaarlijkse ESA ministerraad plaats. Voor Federaal minister van wetenschapsbeleid Sabine Laruelle was dit haar eerste ESA ministerraad en deze is erg opgetogen over het resultaat ervan. België staat vandaag de dag op de tweede plaats in de lijst van inspanningen die per inwoner geleverd worden voor ruimteonderzoek en staat op de vijfde plaats wanneer het gaat over deelnames aan operationele ruimteprogramma’s. Net voor deze belangrijke ministerraad had de minister nog een kredietnota van 103 miljoen euro, die België verschuldigd was aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA, in orde gebracht.