Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Foto: VVS

Zonnekijkdag op 1 juli 2018: ontdek de geheimen van de zon! Hot!

Op zondag 1 juli 2018 organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) de Zonnekijkdag. Die dag kan men op meer dan 22 plaatsen in Vlaanderen terecht om naar onze ster, de zon, te kijken. De bezoekers worden tijdens dit evenement uitgebreid geïnformeerd en kunnen er op een veilige manier naar onze zon kijken met telescopen.

Lees meer …

 Het instrument LaRa bestaat uit drie antennes (rechts) en een elektronicabox (links) die onderling verbonden zijn. De twee kleine antennes worden gebruikt om radiosignalen van Mars naar de Aarde te zenden, de grootste antenne ontvangt radiosignalen van de Aarde.
Foto: Antwerp Space

België en LaRa op weg naar Mars Hot!

De planetaire wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) verheugen zich. Het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA / PRODEX (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space hebben zojuist een industrieel contract getekend voor LaRa (Lander Radioscience), een"martiaanse" instrument aan boord ExoMars 2020. Deze overeenkomst is de laatste stap vóór het vervaardigen van het vluchtmodel.

Lees meer …

Artistieke impressie van de InSight Marslander
Foto: NASA

De lancering van InSight: Belgische betrokkenheid in de laatste missie naar Mars

Op 5 mei 2018 zal een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) de lancering van InSight, een NASA-missie naar de planeet Mars, bijwonen. De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) gaat het inwendige van de rode planeet bestuderen. De InSight lander zal de aardbevingen van Mars, de inwendige temperatuur, en de rotatie van de planeet onderzoeken.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Gaia-satelliet in de ruimte
Foto: ESA

Belgische sterrenkundigen helpen bij het samenstellen van de meest gedetailleerde 3D-kaart van de Melkweg ooit gemaakt Hot!

Op 25 april 2018 heeft de European Space Agency (ESA) de grootste en meest nauwkeurige driedimensionale kaart van onze Melkweg bekend gemaakt. Met behulp van de Gaia satelliet werd de positie en beweging van meer dan een miljard sterren in kaart gebracht. Deze kaart, samengesteld door een consortium van Europese sterrenkundigen, met belangrijke bijdragen van Belgische wetenschappers, zal een schat aan nieuwe informatie opleveren om de structuur, de geschiedenis en de toekomst van ons melkwegstelsel te ontdekken.

Lees meer …

PROBA-1 opname gemaakt in 2012 van het olympisch dorp in Londen.
Foto: ESA

Belgische satelliet PROBA 1 vestigt een nieuw record Hot!

Origineel was hij ontworpen voor een missie van slechts twee jaar. Maar bijna 6000 dagen na zijn lancering op 22 oktober 2001, is Proba-1 nog steeds in topvorm en levert de satelliet zeer waardevolle aardobservatie-gegevens. Het ‘Project for On-Board Autonomy’, of Proba-1, is een technologiedemonstratie-missie van ESA die uitgevoerd wordt met de steun van het Earthnet-programma van ESA. Op 9 maart, na 5982 dagen in een baan om de Aarde, stak Proba-1 de ERS-2 voorbij om de langstlopende aardobservatie-missie van ESA ooit te worden.

Lees meer …

Artistieke impressie van de ExoMars Trace Gas Orbiter tijdens zijn atmosferische afremming.
Foto: ESA

Belgisch atmosfeerinstrument in uitstekende gezondheid na baancorrecties rond Mars

Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet, die het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich meedraagt, heeft net een jaar van atmosferische afremming achter de rug en draait nu elke 2 uur een rondje rond Mars, zo’n 400 km boven het Marsoppervlak. Het Belgische instrument NOMAD, dat op zoek zal gaan naar methaan en andere belangrijke gassen in de Marsatmosfeer, blijkt deze periode uitstekend te hebben doorstaan en is klaar om binnen enkele weken de wetenschappelijke fase te starten.

Lees meer …

Foto: ESA

AstroPlant onderzoekt ruimtelandbouw in Gent

Volgende week wordt in Gent het AstroPlant team van ESA voorgesteld. Met AstroPlant wil ESA met enthousiaste 'burgeronderzoekers' samenwerken. Ze testen verschillende soorten planten in een speciaal daarvoor ontwikkelde miniserre om te zien of ze ook in de ruimte kunnen gedijen. De ploeg zal in de ochtend van 19 januari 2018 één van deze kleine serres installeren in het Sint-Barbaracollege in het centrum van Gent. Zes leerlingen zullen vervolgens als 'burgeronderzoekers' experimenten kunnen uitvoeren. In de namiddag bezoekt het team ReaGent en GroeiNEST om er te spreken over boeiende onderwerpen zoals landbouw in de ruimte, de komst van food computers of het Internet of Things (IoT).

Lees meer …

Testpaneel voor computerchips van een nieuwe generatie.
Foto: Cobham Gaisler

Microchips van Europa's ruimtemissies worden getest in België

Nieuwe technologie moet op een bepaald ogenblik getest worden. Wist je dat een bijzondere chip, het geesteskind van ruimtevaartingenieur Jiri Gaisler en aan boord van veel ruimtetuigen, in ons land de vuurdoop kreeg in een deeltjesversneller in Louvain-la-Neuve? Dat gebeurde in 2000, toen een bundel hoogenergetische straling het eerste prototype geselde van de LEON-microprocessor in het Cycloton Resource Centre (CRC) in Louvain-la-Neuve. Dit in de wereld zeer gewaardeerd werkinstrument voor gebruik op interuniversitaire en internationale basis liet België een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de kernfysica en de deeltjesfysica.

Lees meer …

Frank De Winne en Sarah Baatout van het SCK-CEN met leerlingen van de International School in Mol.
Foto: SCK-CEN

Belgen in de ruimte: van nostalgie tot een blik naar de toekomst

In 1992 werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte aan boord van de spaceshuttle Atlantis. Frank de Winne volgde in zijn voetsporen met twee missies naar het internationaal ruimtestation ISS in 2002 en 2009. In het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol werd deze 25ste verjaardag afgelopen week herdacht. Op vrijdag 13 oktober 2017 kwamen meer dan 150 onderzoekers, studenten en professionals in het SCK-CEN samen, niet alleen omwille van de successen van het verleden maar nog veel meer om een blik naar de toekomst te richten met als belangrijk thema de bescherming van astronauten bij langdurige ruimtemissies, zoals ESA en haar internationale partners die in de planning hebben.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Sentinel 5P aardobservatiesatelliet
Foto: ESA/ATG medialab

TROPOMI: nieuw satellietinstrument gaat vervuiling nog beter in kaart brengen

Op 13 oktober 2017 zal vanaf de Russische Cosmodrome in Plesetsk de Europese Sentinel-5 Precursor-satelliet (Sentinel-5P) worden gelanceerd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Aan boord van Sentinel-5P bevindt zich TROPOMI, een instrument dat gegevens zal verzamelen van de atmosferische samenstelling, meer specifiek met betrekking tot luchtkwaliteit, ozon en klimaataspecten.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer