Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

De tweede in België gebouwde Proba satelliet blijkt optimaal te functioneren. Nadat Proba-2 op 2 november probleemloos in een baan om de Aarde gebracht werd, begon men alle Attitude & Orbital Control System onderdelen uitvoerig te testen. Op dinsdag 10 november schakelde men de GPS-ontvanger aan boord van Proba-2 aan en een dag later werd het belangrijke Micro Advanced Stellar Compass geactiveerd.

Deze 'sterrenzoeker' werkt op dezelfde manier als toen verkenningsreizigers op Aarde zich ooit baseerden op de sterrenbeelden als navigatiemiddel. Het Micro Advanced Stellar Compass aan boord van Proba-2 weegt de helft minder dan de 'star tracker' aan boord van Proba-1 en werkt volledig autonoom. De dagen na de lancering werden met succes ook 'automatic pass flows' uitgevoerd waarbij de communicatie getest werd tussen de microsatelliet en de grondstations in Redu en Svalbard. Het komende weekend zullen de Sun Watcher using APS detectors and image Processing (SWAP) en Lyman Alpha Radiometer (LYRA) experimenten aangeschakeld worden waarna de wetenschappelijke missie van Proba-2 echt kan beginnen. Beide instrumenten moeten onze zon observeren en werden door de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Centre Spatial de Liège ontwikkeld.

PROBA-2
Opname gemaakt met het Micro Advanced Stellar Compass aan boord van Proba-2 - Foto: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens