Op 30 september vertrok vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule met aan boord drie ruimtevaarders. Nadat de Soyuz TMA-17 ruimtecapsule om 09u14 Belgische tijd gelanceerd werd, koppelde de bemande ruimtecapsule zich 9 minuten later probleemloos los van de raket. Het Russische ruimtevaartuig zal de Russische kosmonaut Maksim Surayev en de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Eenmaal de ruimtecapsule aangekomen is bij het ruimtestation zullen de twee ruimtevaarders er deel uitmaken van de nieuwe permanente ISS bemanning waarvan Frank De Winne deze maand gezagvoerder wordt. De derde ruimtevaarder die meereist naar het ISS is de Canadese ruimtetoerist Guy Laliberté die in 1984 het befaamde Cirque du Soleil oprichtte. In tegenstelling tot de andere twee ruimtevaarders zal Laliberté samen met de Rus Gennady Padalka en de Amerikaa Michael Barratt na enkele dagen opnieuw naar de Aarde keren met de Soyuz TMA-14 ruimtecapsule. Met de drie ruimtevaarders wordt ook een Vlaams experiment naar het ruimtestation gestuurd dat het effect van micrograviteit op cellen moet onderzoeken. Zo zullen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en K.U. Leuven gebruik maken van gistcellen om het effect van gewichtloosheid te bestuderen. De speciaal ontwikkelde incubator waarin men het experiment zal uitvoeren zal uiteindelijk na enkele dagen samen met ondermeer Guy Laliberté terugkeren naar de Aarde.
Van bakkersgist tot beter bier
De kennis die het Belgische experiment de onderzoekers zal bijbrengen, kan van groot nut zijn bij industriële processen zoals het brouwen van bier. Eenmaal het experiment terug op Aarde zal zijn, kunnen de onderzoekers de onderlinge aanhechting bestuderen van de gistcellen die aan boord van ISS gekweekt werden. Deze aanhechting is van zeer groot belang bij het uitvlokken (flocculatie) dat een belangrijke stap is in het brouwproces van bier. Aangezien bakkersgist het meest eenvoudige modelsysteem voor dier- en plantencellen is wordt dit zeer vaak gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek. Het Yeast in No-Gravity (YING-B) experiment kan op de steun rekenen van het Europese Prodex programma van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en werd gefinancierd door het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid en het IWT-Vlaanderen.
Rode neusjes in de ruimte
Miljardair Guy Laliberté (50) behoort volgens Forbes tot de lijst van 1000 rijkste mensen ter wereld en bezit vandaag de dag nog steeds 95% van Cirque du Soleil. Begin 2007 werd hij verkozen tot 's werelds beste ondernemer van het jaar nadat zijn bedrijf uitgroeide tot een multinational met meer dan 3 500 werknemers. In juni 2009 begon de Canadees uiteindelijk aan zijn opleiding tot kosmonaut in Sterrenstad nadat hij 35 miljoen dollar had betaald aan het commerciële bedrijf Space Adventures. Tijdens zijn korte verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation wil Laliberté op 9 oktober als eerste mens een artistieke show opvoeren vanuit de ruimte. Hiervoor neemt hij negen rode neusjes mee naar het ISS die hij aan alle ISS opvarenden zal overhandigen. Met zijn Moving Stars and Earth for Water show wil de gewezen vuurspuwer en steltenloper iedereen op Aarde er bewust problemen van maken hoe belangrijk water en drinkbaar water op onze planeet is. Zo wil Laliberté ook tijdens zijn verblijf in de ruimte aandacht besteden aan de One Drop Foundation dat de strijd aangaat in de wereld tegen armoede door iedereen te voorzien van drinkbaar water. De show op 9 oktober zal rechtstreeks uitgezonden worden op een Canadese Franstalige televisiezender en via het internet. Tijdens deze show zal Laliberté optredens en voordrachten uit 14 verschillende steden aan elkaar praten. De eerste clown in de ruimte zal ongetwijfeld ook voorlopig de laatste ruimtetoerist zijn. Aangezien de drie resterende Amerikaanse Space Shuttles vanaf 2010 definitief aan de grond blijven, kan men vanaf dan enkel maar mensen naar het ISS brengen met Russische Soyuz ruimtecapsules. Sinds de verdubbeling van de permanente ISS bemanning in mei 2009 worden de zitjes aan boord van de Soyuz ruimtevaartuigen vanaf 2010 dan ook enkel nog gebruikt voor professionele ruimtevaarders.
Klik hier voor de One Drop Foundation website!