Het internationale ruimtestation ISS
Foto: NASA

Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space, dat gevestigd is in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling van een prototype van een waterzuiveringseenheid. Het contract voor de ontwikkeling van het prototype heeft een waarde van 1,1 miljoen euro.

Water is van cruciaal belang tijdens langdurige bemande ruimtevluchten. Dankzij de vele ruimtevluchten die werden uitgevoerd weet men nu dat een ruimtemissie, die wordt uitgevoerd door zes ruimtevaarders, een waterverbruik heeft van ongeveer 166 liter per dag. Dit komt neer op ongeveer 60 500 liter water per jaar. Deze enorme hoeveelheid water kan men onmogelijk allemaal naar de ruimte brengen via bevoorrading waardoor men beroep doet op waterzuiveringseenheden. Dit gezuiverde water kunnen ruimtevaarders gebruiken om zich met te wassen of of kan verder gezuiverd worden tot drinkbaar water. Hierdoor investeren ruimtevaartorganisaties als NASA en ESA steeds meer in de ontwikkeling van nieuwe efficiënte en betrouwbare waterbehandelingsunits. Het prototype dat QinetiQ Space nu voor ESA gaat ontwikkelen moet uiteindelijk urine en ander afvalwater recycleren naar gezuiverd water en drinkwater. De informatie die het prototype zal opleveren, zal cruciaal zijn voor de ontwikkeling van algemene waterbehandelingssystemen die gaan gebruikt worden bij toekomstige ruimtemissies. QinetiQ Space is als projectleider verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het prototype en het ontwerp ervan. Daarnaast werken ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Universiteit Gent mee aan dit project. 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens