Foto: HBVL

Over enkele weken start de tweede boorcampagne voor de Einstein Telescope. Die is bedoeld om de diepere bodemlagen tot op een gemiddelde diepte van 300-350 meter beter in beeld te krijgen, omgevingsruis te monitoren en om ondergrondse waterstromen in kaart te krijgen.

Deze boringen geven een completer beeld van de geologie in het hele zoekgebied. Dat is nodig om uiteindelijk te kunnen bepalen waar de ondergrondse telescoop in een driehoeksvorm met armen van 10 kilometer kan worden gebouwd. Deze boorcampagne als geheel zal ruim een half jaar in beslag nemen. Het gaat in deze tweede campagne om vijf boringen. Daarnaast is inmiddels als uitbreiding van de eerste boorcampagne van vorig jaar nog een extra boring in het Waalse Henri-Chapelle bij Hockelbach van start gegaan.

Locaties

De locaties van de tweede boorcampagne staan nog niet allemaal vast. De eerste twee boringen wel: die staan beide gepland in de Waalse gemeente Plombières. Het gaat dan om een boring in het buitengebied in de omgeving van het spoorwegemplacement van Montzen en om een boring in Beusdael, niet ver van het kasteel Beusdael. Volgens het huidige schema starten die half mei. Op basis van de eerste resultaten van deze twee boringen bepaalt het geologisch team van de Einstein Telescope de overige locaties.

Sensoren

Bij drie boringen plaatsen de geologen sensoren tot op de bodem van het boorgat. Die sensoren meten ruis vanuit de omgeving. Afhankelijk van de intensiteit van die omgevingsruis van bijvoorbeeld spoorwegen of industrie kan die ruis de werking van de Einstein Telescope verstoren. Bij de overige boringen staat hydrogeologie centraal en gaat het vooral om informatie te verkrijgen over de ondergrondse waterstromen.

Duur

Een boring duurt gemiddeld acht tot tien weken inclusief het opbouwen en weer ontmantelen van de locaties. Via de communicatiekanalen van het projectbureau Einstein Telescope EMR en die van de gemeenten waar wordt geboord, worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Omwonenden van boorlocaties krijgen daarnaast een informatieflyer in de brievenbus. Afhankelijk van de behoefte wordt een informatie- of inloopbijeenkomst georganiseerd. Ook plant het projectbureau bij de boringen een kijkmoment voor belangstellenden.

Ervaren boorfirma

De opdracht voor deze tweede boorcampagne is na een tender aan het Vlaamse bedrijf Smet Group uit Dessel verleend. Het bedrijf heeft veel expertise op dit gebied en heeft ook eerder boringen gedaan voor de Einstein Telescope. In de tenderovereenkomst is ook vastgelegd dat bij boringen die worden aangedreven met fossiele brandstof de uitstoot van stikstof wordt opgevangen en geneutraliseerd.

Vorige boorcampagne

De eerste boorcampagne in 2024 bestond uit 11 diepteboringen. Op basis van de eerste en toen voorlopige analyses daarvan kon tijdens de ministersconferentie in oktober vorig jaar in Kerkrade bekend worden gemaakt dat de diepere bodem geschikt is voor het bouwen van de Einstein Telescope. Hierin waren de resultaten van overig, bovengronds onderzoek nog niet verwerkt. Deze tweede serie boringen en seismisch onderzoek moeten die voorlopige conclusie verder uitdiepen en bevestigen.

Bron: Einstein Telescope

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens