Allsky-opname van de vuurbol (rechts in beeld), gemaakt vanuit Oost-Kapelle
Foto: Klaas Jobse

De heldere vuurbol die op zaterdag 18 januari 2014 werd waargenomen door heel wat Nederlanders werd ook gezien vanuit België. Zo kwamen er bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) alsook bij het Belgisch ufo-meldpunt verschillende meldingen binnen.

Op zaterdag 18 januari 2014 was er omstreeks 21u18 vanuit vrijwel heel Nederland een zeer heldere vuurbol te zien. Schattingen over de helderheid van deze vuurbol lopen op tot magnitude -10. ter vergelijking: een volle maan heeft een helderheid van magnitude -12. Deze heldere meteoor, ook wel 'vallende ster' genoemd in de volksmond, bewoog zich min of meer van zuidoostelijke naar noordwestelijke richting en werd wellicht veroorzaakt door een kleine ruimterots met een afmeting van enkele tientallen centimeters. Wanneer een stuk ruimterots met hoge snelheid de atmosfeer van de Aarde binnendringt, verdampt deze daar door de wrijvingswarmte en ontstaat er een prachtig lichtverschijnsel. Indien er een restant toch op Aarde neerkomt, spreken we van een meteoriet. Op foto's en beelden die op 18 januari werden gemaakt is een felle lichtbol te zien met een lange staart die een groene/blauwe kleur had. Ook vanuit België, meer bepaald vanuit het noorden van Vlaanderen, kwamen bij de de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) alsook bij het Belgisch ufo-meldpunt meldongen binnen van deze vuurbol. Hieronder kan u een filmpje bekijken waarop de vuurbol duidelijk te zien is.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens