Wetenschappers op zoek naar meteorieten op Antarctica
Foto: Ralph P. Harvey

Een groep Belgische en Japanse wetenschappers trekt binnenkort naar de Zuidpool op zoek naar meteorieten. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université libre de Bruxelles (ULB) en het Japanse National Institute of Polar Research (NIPR) zullen meer dan een maand lang op de Zuidpool de regio rondom het Prinses Elisabeth onderzoeksstation afspeuren naar zogenaamde 'zwarte stenen'.

Meteorieten zijn voor wetenschappers van onschatbare waarde aangezien zij getuigen zijn van de vorming van ons zonnestelsel. Antarctica is de enige plaats op Aarde waar meteorieten zeer lang bewaard zijn gebleven doordat ze zich onder extreem droge en koude omstandigheden in het ijs bevinden. Doordat de ijsvlakten op de Zuidpool constant in beweging zijn worden de oude meteorieten naar het oppervlakte geduwd. Onderzoekers zijn er dan ook van overtuigd dat er zich genoeg meteorietfragmenten of "zwarte stenen" moeten bevinden in het poolijs in de regio Balchenfjella. De enorme ijsvlakte rondom het Belgische Prinses Elisabeth poolstation zou één van de rijkste vindplaatsen zijn voor meteorieten. Indien men hier meteorieten of stalen aantreft zal men deze ter beschikking stellen aan wetenschappers over de hele wereld. Wellicht zullen enkele meteorieten later ook tentoongesteld worden in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens