Deze week was Minister voor Wetenschapsbeleid Paul Magnette aanwezig in Napels op de Ministerraad van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zo maakte Paul Magnette op deze ministerraad bekend dat België de komende vijf jaar (2013 - 2018) 1,018 miljard euro zal investeren in de ruimtevaartsector.
De Belgische bijdrage wordt in de periode van 2013 tot 2018 met jaarlijks 5 miljoen euro verhoogd (5 x 5 miljoen euro: 25 miljoen euro). Deze verhoging heeft Paul Magnette toch kunnen verkrijgen tijdens het recente begrotingsconclaaf waarin de financiële crisis de rode draad was. Hierbij bevestigt België zijn progressieve groei die haar 'ruimtevaartenveloppe' kent sinds 2008. België maakt op deze manier haar belang in de ruimtevaartsector duidelijk waarin vandaag de dag zo'n 2 000 directe, hoogopgeleide en niet-verplaatsbare, mensen werkzaam zijn. De steeds groter wordende 'ruimtevaartenveloppe' is dan ook zeer goed nieuws voor de 41 bedrijven, 9 universiteiten, federale wetenschappelijke instellingen en onderzoekscentra die in de ruimtevaart actief zijn. De OESO heeft berekend dat elke euro, die door de Belgische regering in de ruimtevaart wordt geïnvesteerd, tussen de 1,4 en 4,9 euro directe en indirecte voordelen oplevert. Door de verhoogde bijdrage van België aan de Europese ruimtevaart bevestigt België ook zijn positie als zesde nettobetaler aan de ESA. Volgens Paul Magnette moet de 25 miljoen euro extra voor de ruimtevaart op termijn zorgen voor bijkomende banen voor hoger opgeleiden en bijkomende economische voordelen die zo'n 100 miljoen euro kunnen opleveren.
Op de Ministerraad heeft België ook ingestemd met het Duits-Frans compromis over de toekomstige opvolger van de Europese Ariane 5 draagraket. Het compromis, dat sterk gesteund werd door Duitsland, bevat een overgangsfase met een verbeterde en meer krachtige versie van de bestaande Ariane 5 die de naam 'Ariane 5 ME' zal krijgen. Deze opgewaardeerde Ariane 5 zou in 2017 voor het eerst moeten gelanceerd worden. De opvolger van de Ariane 5, de Ariane 6 zou in 2021 of 2022 voor het eerst de ruimte in kunnen. Met het ESA-budget dat tijdens deze Ministerraad werd goedgekeurd, zal men de Ariane 5 ME financieren alsook de voorbereiding van de Ariane 6.