Het ASIM-instrument aan de buitenkant van de Columbus module.
Foto: ESA CDF

Op 10 januari zal de bliksem- en donderjager ASIM (Atmosphere–Space Interactions Monitor) worden verplaatst tijdens een delicate robotactiviteit die ongeveer 4 uur zal duren. De robotarm Canadarm2, verankerd op het internationaal ruimtestation (ISS), zal deze verplaatsing uitvoeren onder het toezicht van het Belgische operatieteam (B.USOC). ASIM is een nuttige lading van 314 kg dat buiten op de Columbus-module, het Europese ruimtelaboratorium van het internationaal ruimtestation, geïnstalleerd is. Sinds april 2018 monitort en bestudeert het elektrische gebeurtenissen op grote hoogte boven onweersbuien.

Het platform dat momenteel door ASIM wordt bezet, moet worden vrijgemaakt om plaats te maken voor een nieuw NASA-experiment. Om de vruchtbare waarnemingen van de bliksem- en donderjager ASIM met succes voort te zetten, zat er niets anders op dan het naar een andere locatie over te brengen. Het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC), verantwoordelijk voor de operaties van de ASIM-nuttige lading, heeft de verplaatsing ervan tijdens de afgelopen 9 maanden voorbereid, in coördinatie met verschillende engineering teams in heel Europa.

De ASIM-missie moest twee jaar duren, maar gezien de uitstekende prestaties van de instrumenten en de uitstekende wetenschappelijke publicaties die zijn verschenen (in de tijdschriften Science en Nature), is de missie met nog eens twee jaar verlengd. Vandaag moet de nuttige lading zijn plaats afstaan aan het Amerikaanse experiment, dat op 11 januari geïnstalleerd zal worden. Door te verhuizen naar het nadir-observatieplatform van Columbus (dat recht naar het aardoppervlak gericht is) zal de oriëntatie van de sensoren van de instrumenten met 90 graden veranderen, waardoor ze de onweersbuien vanuit een andere hoek kunnen volgen.

Bron: BIRA / B.USOC