Een Europese ATV in de ruimte
Foto: ESA

De laatste Europese ATV bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS is op weg naar de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Deze vijfde Automated Transfer Vehicle (ATV) werd genoemd naar de Belg Georges Lemaître en moet in juni 2014 door middel van een krachtige Ariane 5 raket in de ruimte gebracht worden.

Zoals alle ATV's naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika overgebracht werden, wordt ook deze 'Belgische' ATV in drie onderdelen, die zich in speciale containers bevinden, naar Kourou gebracht per schip. Het transport begon op 7 oktober 2013 toen de onderdelen vertrokken vanuit Bremen in Duitsland waar elke ATV gebouwd wordt bij het ruimtevaartbedrijf Astrium. Naast de drie grote containers, waarin zich de drie ATV-onderdelen bevinden, reizen ook nog eens ongeveer tachtig kleine containers mee naar Frans-Guyana met daarin testapparatuur. De aankomst van de laatste ATV in haven van Kourou is voorzien voor 22 oktober 2013. Eenmaal aangekomen in Frans-Guyana zal men de verschillende onderdelen van deze ATV in een cleanroom aan elkaar bevestigen waarna de 10 meter lange bevoorradingsmodule uitvoerig zal getest worden. Bij de lancering zal de ATV Georges Lemaître een gewicht hebben van 18,7 ton. Deze laatste ATV zal ondermeer 5 ton vracht, 840 kilogram water, 100 kilogram gas en 4,7 ton brandstof naar het ruimtestation brengen. 

De Belgische priester, kosmoloog, wiskundige en astronoom Georges Lemaître wordt vaak de 'vader' van de zogeheten 'Big Bang' theorie genoemd en speelde een cruciale rol in het onderzoek naar de kennis over de oorspong van het heelal. De eerste twee ATV's werden genoemd naar Jules Verne en Johannes Kepler. De derde ATV droeg de naam van de Italiaanse natuurkundige Edoardo Amaldi. De vierde ATV, die momenteel gekoppeld is aan het internationale ruimtestation, werd genoemd naar Albert Einstein.

ATVDe vijfde ATV, genoemd naar de Belg Georges Lemaître, in de montagehal
van Astrium in Bremen - Foto: Astrium/Ingo Wagner

ATV
Officieel logo van de laatste ATV - Foto: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens