De Golden Records aan boord van de Voyager ruimtetuigen.
Foto: NASA/JPL

In 1977 lanceerde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA twee Voyager ruimtesondes die zich momenteel aan de grens van ons zonnestelsel bevinden. Deze twee onbemande ruimtetuigen hadden elk een gouden plaat aan boord waarop een voorstelling stond van de mens en de planeet waarop deze leeft. Daarnaast bevatte beide platen ook foto’s, geluiden, muziekfragmenten en begroetingen in 55 verschillende talen (waaronder in het Nederlands “Hartelijke groeten aan iedereen”). Indien buitenaardse wezens deze plaat zouden vinden zou men op deze manier een beeld krijgen over het leven op Aarde. Anno 2009 is de informatie op deze gouden platen sterk achterhaald en daarom start televisiezender Eén vanaf 21 december met een soortgelijk project.

In het nieuwe televisieprogramma “Hartelijke groeten aan iedereen” zal Sofie Van Mol met de Eén kijkers een nieuwe gouden plaat samenstellen die men uiteindelijk zal proberen lanceren met een raket. Tom Waes zal tijdens dit programma de wereld rondtrekken op zoek naar een middel om de nieuwe gouden plaat in de ruimte te krijgen. Op zondag 21 december zal Sofie Van Mol een oproep lanceren in heel Vlaanderen om massaal foto’s, teksten, filmpjes en muziek op te sturen die later op de gouden plaat kunnen gezet worden.

Alvorens men de gouden plaat in de ruimte zal brengen zal er eerst moeten beslist worden wat er op deze plaat zal staan. Om te weten te komen wat er zeker wel of niet op deze plaat moet staan werd er een Raad van de Gouden Plaat opgericht die bestaat uit een verzameling bekende Vlamingen zoals Phara De Aguirre, Guido Belcanto, Maaike Cafmeyer, Stijn Meuris, Yasmine, Geert Hunaerts en Jens Mortier. In november zonderden deze mensen zich enkele dagen af van de buitenwereld om te kunnen nadenken over hoe de nieuwe plaat er moet uitzien. Na tal van discussies kwam de raad uiteindelijk tot de definitieve inhoudstafel van de nieuwe gouden plaat. Na de oproep op 21 december zal Sofie Van Mol vanaf februari met het ingezonden materiaal de plaat samenstellen in samenspraak met haar studiogasten en de Eén kijkers. Ondertussen zal Tom Waes zich ontpoppen als “Raketman” die de belangrijke taak krijgt om de plaat in de ruimte te brengen.

Hartelijke groeten aan iedereen: oproepaflevering op 21 december om 20.25 u.

Meer info: http://www.een.be/hartelijkegroetenaaniedereen

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens