De Aarde gezien vanuit de ruimte

De World Space Week werd opgericht door de Verenigde Naties en wordt sinds 1999 jaarlijks over de hele wereld georganiseerd. Dit jaar zal het evenement voor de eerste keer in België plaatsvinden dankzij coördinatrice Geraldine Mariën, een Belgische jonge astronome en ruimtevaartingenieur.

Haar objectief is het belang van de ruimteontdekkingen te onderstrepen, maar vooral wil ze het grote publiek opnieuw warm maken voor dit domein die bij veel mensen zowel fascinatie als ontzetting oproept.

De ruimtesatellieten verzekeren ons dagelijks comfort

Sinds de eerste maanwandeling kende de ruimtevaart een serie cruciale technologische vooruitgangen. Één van de meest belangrijke die te noteren valt is de installatie van kunstmatige satellieten die voortdurend rond de Aarde circuleren. Deze satellieten schenken ons een uniek comfort inzake communicatie, exploratie en veiligheid. Onze levensstijl wordt drastisch beïnvloed door deze innovatieve technologiëen waarmee we dagelijks in contact komen: Internet, GPS, GSM, Google Maps, ... zonder de vooruitgang van de ruimtevaart zou niets van dit bestaan. Vaak staan we er niet genoeg bij stil, maar ook vandaag wordt de ruimte voortdurend geëxploreerd. Dit levert ons continu nieuwe inzichten op op onze wereld en nieuwe antwoorden op existentiële vragen die de mens sinds jaar en dag bezighouden.

Mars blootgelegd: een zoektocht naar de origine van de mensheid

Het thema van dit jaar is geen toeval. Mars is immers een kernspeler in de zoektocht naar de origine van de mensheid. Hoewel ze ijler is, beschikt Mars zoals onze geliefde Blauwe Planeet ook over een atmosfeer. Deze gelijkenis wekt dus de mogelijkheid op van het bestaan van andere levende wezens in de ruimte. Bovendien beschikt de planeet Mars over onmisbare troeven voor wetenschappelijk onderzoek: sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de steenen rotsmassa op Mars dateert van het ontstaan van het zonnestelsel, omdat deze een veel tragere evolutie ondergingen dan de stenen op Aarde.

Internationale belangstelling voor de ruimte

De ruimtevaart brengt mensen van over de hele wereld, met verschillende culturen en achtergronden, samen. Het internationale aspect van de WSW is dan ook essentieel. Overal in de wereld, van Pakistan tot Australië, van China tot Zuid-Afrika, van Europa tot de Verenigde Staten, wordt er aandacht geschonken aan de WSW en worden er uitzonderlijke uitwisselingen en internationale samenwerkingen opgezet.

Frank De Winne: één van de belangrijkste hedendaagse astronauten is van Belgische origine

Het internationale en gemeenschappelijke belang van de WSW is ook merkbaar op Belgisch niveau. Zo is Frank De Winne, één van de meest belangrijke hedendaagse astronauten, belg. Hij is momenteel directeur van het Europees Astronauten Centrum, en zal aanwezig zijn op de opening van de Belgische WSW-editie in het planetarium in Brussel.

Verschillende activiteiten in België

De WSW biedt iedereen ook de gelegenheid aan om overal in België verschillende centra en groepen te ontdekken die gepassioneerd zijn door de ruimtevaart en bijgevolg ook verschillende activiteiten aanbieden: bezoeken, conferenties, exposities, filmvoorstellingen of workshops voor kinderen gedurende het hele jaar.

4 oktober verwijst naar de lancering van de Spoetnik

De WSW vindt plaats van 4 tot 10 oktober en deze twee data zijn symbolisch en niet per toeval gekozen. Zo werd op 4 oktober 1957 de eerste en wereldbekende satelliet de Spoetnik gelanceerd. De datum van 10 oktober is dan weer een symbolische verwijzing naar de ondertekening van het verdrag op 10 oktober 1967 die de activiteiten van de verschillende landen inzake ruimte-exploratie en het gebruik van de extra-atmosferische ruimte omkadert.

Programma 4 oktober 2013

18u30 : Brussel : Opening van de WSW in België
Plaats: Planetarium Brussel
Thema: “Mars blootgelegd: een zoektocht naar de origine van de mensheid”
Ontmoeting en Q&A met:

  • Frank De Winne, directeur van het EAC (European Space Agency)
  • Véronique Dehant, Koninklijk Observatorium van België
  • Valérie Wilquet nt Ann-Carine Van Daele van het Belgisch Instituut voor Ruimtevaart-Aëronomie (te bevestigen)

Moderator: Geraldine Mariën, astronome en ruimtevaartingenieur, nationale coördinatrice WSW van België
20u00 : 3D-film “Dawn of the Spage Age” in de koepel van het Planetarium Gratis ingang – onder voorbehoud van inschrijving op de website
Adres: Planetarium, Avenue de Bouchout 10, 1020 Brussel (T. 02/474 70 50)
www.planetarium.be

20u30 : Oostende : Presentatie van een simulatie op Aarde van een Mars-missie
Ontmoeting met Nicky de Munster van de Euro Space Society in het kader van het MDRS (Mars Desert Research Station). Nicky De Munster geeft tekst en uitleg bij zijn ervaring in het Mars-onderzoekscentrum in de woestijn van Utah. Om de 2 weken wordt er in dit centrum met een groep van 6 personen een Mars-missie gesimuleerd: strenge water-en voedingsvoorraden, het verplicht dragen van een ruimtepak en beperkte communicatie horen er allemaal bij.
Georganiseerd door Astro Event Group vzw in de Bibliotheek Kris Lambert in Oostende
Gratis ingang
Adres: Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende, Tel 059 29 51 51
http://www.aegvzw.be/kalender

Programma van 4 tot 10 oktober 2013

Euro Space Center - Transinne
Gratis ingangtickets kunnen worden gewonnen via de wedstrijd op de Facebookpagina van de WSW-België: www.facebook.com/WorldSpaceWeekBelgium
Adres: Rue devant les Hêtres 1, 6890 Transinne. Tel : 061/65.64.65
www.eurospacecenter.be

Volkssterrenwacht MIRA – Grimbergen
Georganiseerde rondleidingen waar de planeet Mars en de ruimtevaart op de voorgrond worden geplaatst.
Adres: Abdijstraat 22 1850 Grimbergen Tel: 02/269.12.80
http://mira.be/nl/node/1858

Programma 9 oktober 2013

Gent : Conferentie “Onze kleine broer Mars” door Sofie Delanoye.
20u00 : Sofie Delanoye neemt ons mee op een exploratie naar Mars en ontrafelt de fascinerende mysteries van deze kleine planeet die gezien wordt als de kleine broer van de Aarde.
21u-22u30 : Observatie van de sterrenhemel
Organisatie: Volksterrenwacht Armand Pien te Gent
Adres: Ugent, Campus Sterre (gebouw S9) Krijgslaan 281, 9000 Gent
http://www.rug-a-pien.be/_n_091013.html