Gevel Museum M in Leuven
Foto: Karel Rondou

M Museum Leuven nodigt Prof. Christoffel Waelkens (KU Leuven, Afdeling Sterrenkunde) uit op donderdagavond 13 februari 2014. Hij vraagt zich af op welke manier ruimtevaart nog tot de verbeelding spreekt en plaatst de aanpak van Aleksandra Mir in een groter geheel. Hij vertrekt hierbij vanuit de verwondering en legt zo een verrassende link tussen wetenschap, ruimteonderzoek en kunst.

Nog tot 16 februari kan je The Space Age van Aleksandra Mir in M bezoeken. In deze tentoonstelling brengt Mir werk samen rond de verkenning van de ruimte. Historische gebeurtenissen uit de ruimtevaartgeschiedenis, zoals de ontdekking van de wetten van de fysica, de eerste (fatale) raketlanceringen en de eerste succesvolle maanlanding, vormen hierbij een inspiratiebron.

PRAKTISCH

  • Wanneer? donderdag 13 februari | 20:00
  • Waar? forum van M
  • Toegang? gratis Inschrijven aanbevolen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tentoonstelling The Space Age

De tentoonstelling The Space Age brengt in M een overzicht van Aleksandra Mirs werk rond de verkenning van de ruimte van de afgelopen veertien jaar (1999-2013). Enkele historische momenten van de ruimtevaartgeschiedenis vormden hierbij het uitgangspunt: zoals de ontdekking van de wetten van de fysica, het begin van de experimentele (fatale) raketlanceringen en de eerste succesvolle maanlanding. Het verband dat Mir legt tussen wetenschap en religie gaat terug op een citaat van de wereldberoemde 16de-eeuwse Italiaanse wetenschapper en filosoof Galileo Galilei, die verklaarde ‘in zijn ontdekkingen meer te hebben geleerd door goddelijke genade dan door telescopen’. Via vormelijk onderzoek naar zowel de beelden van NASA als de iconografie van de Katholieke Kerk, ziet Mir verschillende gelijkenissen: ‘Zo wordt de hemel op een gelijkaardige manier weergegeven, lijken astronautshelmen op stralenkransen van heiligen en benadert de uitdrukking van ontzag bij de lancering van een raket die van gelovigen tijdens religieuze rituelen’.

De expositie toont drie films: First Woman on the Moon (1999), Gravity (2006) en The Seduction of Galileo Galilei (2011), naast de reeks collages getiteld The Dream and the Promise (2009). Parallel aan de tentoonstelling zal een publicatie worden uitgegeven.

De Zweeds-Amerikaanse kunstenares Aleksandra Mir werd geboren in 1967 in Lubin, Polen. Ze leeft en werkt momenteel in Londen.

Deze tentoonstelling loopt nog tot 16 februari 2014!

Meer info: http://www.mleuven.be/hedendaagse-kunst/aleksandra-mir/index.jsp

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens