Een gedeeltelijke zonsverduistering
Foto: T. Ruen

Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er een totale zonsverduistering plaats die in de Benelux te zien zal zijn als een mooie gedeeltelijke eclips. Zo zullen we vanuit België tussen 09u26 en 11u45 uur de Maan gedeeltelijk voor de Zon zien schuiven. Het maximum van deze verduistering vindt plaats omstreeks 10u40. Op dat moment zal ongeveer 83% van de diameter van onze ster bedekt zijn. Ontdek via dit artikel waar je de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart kan waarnemen en waar je eclipsbrilletjes kan kopen.

De gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart moet één van de sterrenkundige hoogtepunten worden van 2015. Een zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan zich tussen de Aarde en de Zon beweegt. Deze samenstelling kan zich enkel voordoen bij nieuwe maan, wanneer de Zon en Maan in conjunctie zijn gezien vanaf de Aarde. Voor velen is dit een bijzonder schouwspel wanneer de Maan zich voor de Zon beweegt en het langzaam donker wordt tot de Maan de Zon volledig bedekt. Een totale zonsverduistering is een zeldzaam gebeuren voor een bepaalde plaats op Aarde aangezien de totaliteit enkel gezien wordt waar de umbra (schaduw) van de Maan de Aarde raakt. Een gedeeltelijke zonsverduistering doet zich dan weer voor wanneer de Zon en Maan niet op één lijn staan en de Maan de Zon slechts gedeeltelijk bedekt. Dit fenomeen kan over een veel groter gebied op Aarde gezien worden buiten de zone van de totale zonsverduistering of ringvormige verduistering. Tijdens het maximum van de verduistering op 20 maart 2015 zal de diameter van de Zon voor 83% verduisterd worden (gezien vanuit België). Dit is niet voldoende om het volledig donker te maken in onze streken maar meer dan voldoende genoeg om dit prachtige fenomeen waar te nemen. Wie de totale zonsverduistering wil aanschouwen op 20 maart moet zich naar een locatie begeven die in een smalle strook loopt van het noorden van de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool, over de Faeröer-eilanden, net ten oosten van IJsland, en over Spitsbergen.

OPGELET:

Kijk nooit naar de Zon zonder voldoende bescherming. Kijk nooit door een telescoop, verrekijker of andere optische apparatuur richting de Zon. Dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen met blindheid tot gevolg! Wil je de zonsverduistering waarnemen? Gebruik dan steeds een eclipsbrilletje! 

Waar kan je de eclips op 20 maart 2015 in Vlaanderen waarnemen? 

Alle Vlaamse Volkssterrenwachten openen voor dit bijzondere moment hun deuren voor het grote publiek van 9u tot 12u. Op deze locaties zal je bij mooi weer de Zon en de prachtige eclips kunnen waarnemen doorheen tal van telescopen en zal iedereen uitvoerig geïnformeerd worden aan de hand van deskundig advies. 

Meer info over deze eclips: 

Speciaal voor de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart 2015 werd de website 'Eclips 2015' gemaakt. Op deze website kan je meer informatie terugvinden over de eclips zelf, de vorige eclipsen die te zien waren vanuit België, hoe je een eclips het beste waarneemt en wat een zonsverduistering precies is. Via deze website kan je ook een speciaal infoboekje (pdf) online bekijken of downloaden.

Website Eclips 2015: http://eclips2015.be
Eclipse 2015 infoboekje: http://eclips2015.be/images/InfoboekjeEclips2015.pdf

Waar kan ik een eclipsbrilletje kopen? 

Het waarnemen van de Zon kan heel gevaarlijk zijn. Zo moet je ALTIJD de juiste middelen gebruiken als je geen ernstige of blijvende schade aan de ogen wil oplopen. Gebruik absoluut NOOIT fotonegatieven, diskettes, fotografische filters of gewone zonnebrillen aangezien deze niet de ultraviolet- en infraroodstraling tegenhouden. Door echter gebruik te maken van een eclipsbrilletje kan iedereen op een veilige manier de Zon waarnemen. Deze 'eclipsbrilletjes' kan je op allerlei plaatsen verkrijgen zoals bij de Vlaamse Volkssterrenwachten of een gespecialiseerde astro-shop.

EclipsbrilletjeEen voorbeeld van een eclipsbrilletje - Foto: Baader

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens