André Kuipers aan boord van het internationale ruimtestation ISS
Foto: ESA / NASA

André Kuipers vertrok op 19 april 2004 vanop de Bajkonoer lanceerbasis richting het internationale ruimtestation ISS. Meer dan achttien jaar na de ruimtereis van Wubbo Ockels had Nederland opnieuw een ruimtevaarder. De ruimtemissie van André Kuipers kreeg de naam DELTA wat staat voor 'Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research'. Hiermee refereert men ondermeer naar de Nederlandse Deltawerken die het land bij noodweer beschermen. Net als bij Frank De Winne werd ook André Kuipers met een Sojoez ruimtecapsule naar het ruimtestation gebracht waarin hij ruim een week verbleef. Tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS, voerde Kuipers 21 wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologie, natuurkunde en aardobservatie. Op 30 april keerde de Nederlandse ruimtevaarder, samen met de Rus Alexander Kaleri en de Amerikaan Michael Foale, terug naar de Aarde.

André Kuipers
André Kuipers aan boord van het ISS ruimtestation - Foto: ESA / NASA

Frank De Winne helpt André Kuipers

Net als tijdens elke bemande ruimtemissie werkten ook tijdens de DELTA missie honderden mensen mee achter de schermen om deze ruimtevlucht vlekkeloos te laten verlopen. Eén van de medewerkers die André Kuipers bijstond tijdens zijn verblijf in de ruimte, was de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. Tijdens de DELTA missie had De Winne de functie van Crew Interface Coordinator waardoor hij vanuit het Russiche vluchtcontrolecentrum TsOEP in contact stond met André Kuipers. Ook al worden alle bemande ruimtemissies zorgvuldig gepland, toch is er tijdens elke bemande ruimtemissie nog dagelijks overleg met medewerkers op Aarde. Frank De Winne werd als Crew Interface Coordinator geselecteerd aangezien hij een jaar eerder ook al verbleef in het ISS en hij de Nederlandse ruimtevaarder kon helpen waar dit nodig was gezien zijn eigen ervaring. Wanneer André Kuipers gedetailleerde vragen stelde, werd hij samen met Frank De Winne bijgestaan door een team van specialisten die verspreid waren over heel Europa.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens