Het Infrared Space Observatory (ISO) is een ruimtetelescoop die op 17 november 1995 in een baan om de aarde gebracht werd door middel van een Europese Ariane 44P raket. Dit astronomisch observatorium werd ontworpen en bediend door de European Space Agency (ESA) in samenwerking met het Japanse ISAS en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Op 25 oktober 2006 werden van op de Amerikaanse lanceerbasis Vandenberg in Californië twee STEREO satellieten door middel van een Delta 2 raket in de ruimte gebracht. STEREO staat voor 'Solar TErrestrial RElations Observatory'. Dit project bestaat uit twee kunstmanen die elk 16 instrumenten aan boord hebben die voor het eerst driedimensionale beelden moeten maken van onze Zon.
SOLSPEC staat voor 'SOLar SPECtrum' en is een spectrograaf die ontwikkeld werd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) samen met het Service d'Aéronomie van het Franse CNRS en de zonnestralen van het ultraviolet tot in het infrarood meet. In 1983 ging dit wetenschappelijk instrument tijdens de eerste Spacelab missie al een eerste keer de ruimte in aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Columbia en leverde dit met een zeer grote nauwkeurigheid het volledige zonnespectra tussen 200 nanometer (UV) en 1,5 micrometer (infrarood).
COROT staat voor 'COnvection ROtation and Planetary Transits' en is een Frans, Belgisch, Spaans, Oostenrijks, Braziliaans en Duits astronomisch programma dat bestaat uit een ruimtetelescoop die op 27 december 2006 in de ruimte gebracht werd. Het COROT project is het eerste ruimteproject dat specifiek gericht is op het ontdekken van planeten buiten ons zonnestelsel en op stellaire seismologie.
Op 14 mei 2009 werd vanop de Europese ruimtehaven in Kourou, Frans-Guyana, de Herschel Space Observatory gelanceerd. Herschel is het grootste infrarode ruimteobservatorium dat ooit gebouwd werd. Het observatorium stond vroeger gekend als de 'Infrared and Sumillimeter Telescope (FIRST). Het Europese ruimtetuig werd uiteindelijk genoemd naar de Britse sterrenkundige William Herschel die in 1781 wereldberoemd werd door zijn ontdekking van de planeet Uranus.
Op 19 december 2013 heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vanop zijn lanceerbasis in Frans-Guyana de Global Astrometric Interferometer for Astrophysics (Gaia) satelliet in de ruimte gebracht. Met dit ruimtetuig wil men de nauwkeurigste driedimensionale dynamische kaart van heel onze Melkweg ooit maken.