EURECA staat voor 'EUropean REtrievable CArrier' en was de naam van een 4,5 ton zwaar ruimtetuig dat op 31 juli 1992 in de ruimte werd gebracht door het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-46 missie. Op 1 juli 1993 keerde de EURECA-satelliet terug naar de Aarde nadat dit ruimtetuig werd opgevangen door de robotarm van het ruimteveer Amerikaanse Endeavour en in het laadruim werd bevestigd. EURECA werd gebouwd door het Duitse MBB-ERNO en aan boord van dit tuig bevonden zich tal van Europese wetenschappelijke instrumenten waarvan enkele ontwikkeld in België.
Op 12 augustus 2003 steeg van op de Amerikaanse luchtmachtbasis Vandenberg een Lockheed L-1011 vliegtuig op die even later van op een hoogte van 11 kilometer met succes een Pegasus XL raket lanceerde. In het vrachtruim van deze 17,6 meter lange raket bevond zich de Canadese kunstmaan SCISAT-1 die ontwikkeld werd om de atmosfeer van de aarde te observeren van op een hoogte van 650 kilometer.
Meteosat is een reeks van meteorologische satellieten die zich in een geostationaire baan om de aarde bevinden en uitgebaat worden door de European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT). De eerste generatie Meteosat satellieten werden tussen 1977 en 1997 in de ruimte gebracht, waarna beslist werd om een tweede generatie van deze kunstmanen te ontwikkelen die zouden uitgerust worden met modernere en meer gesofisticeerde instrumenten.
MetOp is een reeks van drie Europese meteorologische satellieten die deel uitmaken van een polair satellietsysteem voor operationele meteorologie en klimaatsobservatie. De eerste MetOp satelliet werd op 19 oktober 2006 in de ruimte gebracht van op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. De drie eerste MetOp kunstmanen zullen uitgerust worden met zowel bestaande als nieuwe Europese instrumenten die ondermeer de temperatuur, vochtigheid, windsnelheden of de hoeveelheid ozon in de atmosfeer van de aarde nauwkeurig moeten onderzoeken.
Nadat de lancering op maandag 16 maart 2009 op het laatste moment werd afgeblazen wegens technische problemen met de lanceerinfrastructuur, werd de Europese GOCE aardobservatiesatelliet op dinsdag 17 maart 2009 probleemloos in de ruimte gebracht. Omstreeks 15h21 Belgische tijd vertrok vanop de Russische lanceerbasis Plesetsk een Rockot-KM draagraket met in zijn vrachtruim de 1 ton zware Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE).
Twee jaar nadat de eerste Meteosat satelliet de ruimte in gebracht werd besloot België deel te nemen aan een nieuw aardobservatieprogramma. SPOT staat voor 'Satellite Pour l’Observation de la Terre' en is een netwerk van aardobservatiekunstmanen waarvan de eerste in 1986 gelanceerd werd. Het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) begon vanaf 1979, in samenwerking met de Belgische Diensten voor Programmatie van het Wetenschapsbeleid en Zweden, met de ontwikkeling van de eerste SPOT satelliet.
Naast het Europese ruimtevaartagentschap ESA kent Europa nog een tweede grote organisatie die actief is in de ruimte. EUMETSAT staat voor 'European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites' en is een intergouvernementele organisatie die in 1986 opgericht werd. Naast België maken nog 25 andere landen deel uit van deze organisatie die samen EUMETSAT financieren.