Op 2 september 2022 was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). De missie heeft de haalbaarheid aangetoond van atmosferische teledetectie en in-situ ionosferische plasmameting met een CubeSat en heeft ons waardevolle lessen geleerd over deze nieuwe technologie.
Bristol/Kruibeke, 19 Juni 2022 – Thales Alenia Space, een joint venture van Thales (67%) en Leonardo (33%), met QinetiQ hebben een studiecontract ondertekend met het Europees Ruimteagentschap om de weg vrij te maken voor kleine multimissiesatellieten in een Very Low Earth Orbit (VLEO) (Zeer Lage Baan om de Aarde).
Op 13 juni 2022 kondigde het Europees Ruimteagentschap (ESA) het meest gedetailleerde overzicht van onze Melkweg tot nu toe aan. De derde data release van de Gaia satelliet biedt een schat aan informatie over de sterren en andere hemellichamen die samen onze Melkweg vormen. Belgische astronomen hebben bijgedragen aan het Europese consortium dat deze catalogus ter beschikking stelt. Het onderzoek zal ons in staat stellen nieuwe asteroïden, dubbelsterren en "sterbevingen" te vinden en nieuwe inzichten te verwerven in ons Melkwegstelsel.
Professor in de sterrenkunde Conny Aerts is door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren geselecteerd voor de 2022 Kavli Prijs in Astrofysica. Ze deelt de prijs met de Amerikaanse astrofysicus Roger Ulrich en de Deense astrofysicus Jørgen Christensen-Dalsgaard voor hun pionierswerk en leiderschap in de ontwikkeling van helio- en asteroseismologie en hun doorbraken in deze domeinen, die de grondslagen vormen voor de huidige theorie van sterstructuur.
Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen. Leer hier alles over het programma en hoe men zich kan inschrijven voor de Zomerschool Sterrenkunde 2022!
Madrid (Spanje), 18 januari 2022. Het Proba-3 programma, dat onder leiding staat van SENER Aeroespacial, de hoofdcontractant van het project voor de European Space Agency (ESA), heeft een belangrijke mijlpaal bereikt bij de integratie van de twee satellieten die voor het eerst een uiterst precieze formatievlucht in de ruimte zullen demonstreren. In de toekomst zal de technologie van het formatievliegen van ruimtevaartuigen gebruikt worden om omvangrijke structuren (zoals telescopen) te vervangen door kleine onafhankelijke platforms. Deze kunnen gemakkelijker in de ruimte gelanceerd worden en dan gecombineerd worden tot grotere systemen die als één geheel werken, terwijl gelijkwaardige prestaties worden geleverd.
Op 10 januari zal de bliksem- en donderjager ASIM (Atmosphere–Space Interactions Monitor) worden verplaatst tijdens een delicate robotactiviteit die ongeveer 4 uur zal duren. De robotarm Canadarm2, verankerd op het internationaal ruimtestation (ISS), zal deze verplaatsing uitvoeren onder het toezicht van het Belgische operatieteam (B.USOC). ASIM is een nuttige lading van 314 kg dat buiten op de Columbus-module, het Europese ruimtelaboratorium van het internationaal ruimtestation, geïnstalleerd is. Sinds april 2018 monitort en bestudeert het elektrische gebeurtenissen op grote hoogte boven onweersbuien.
De James Webb Ruimte-telescoop is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. Webb zal het verborgen heelal voor onze ogen onthullen door infrarood licht te observeren, en ons zo een kijk geven op sterren gehuld in stofwolken, moleculen in de atmosferen van andere werelden en het licht van de eerste sterren en vroegste sterrenstelsels, die meer dan 13,5 miljard jaar geleden hun licht uitstuurden. Met zijn reeks ultramoderne instrumenten verlegt Webb de grenzen van onze kennis van het zonnestelsel, het ontstaan van sterren en exoplaneten, en de vorming en evolutie van sterrenstelsels.
Op 24 november 2021 werd vanuit Californië de Amerikaanse DART-ruimtesonde gelanceerd met een raket van SpaceX. DART is onderdeel van een planetaire verdedigingsmissie tegen asteroïden. De Koninklijke Sterrenwacht van België is bij deze missie betrokken. De DART-gegevens zullen onder meer worden gebruikt ter voorbereiding van de toekomstige ESA-missie Hera, waaraan de Sterrenwacht deelneemt met zijn GRASS-gravimeter.
Vanaf zaterdag 23 april 2022 wordt Antwerpen de thuisstad van de grootste ruimtevaartexpo in Europa; SPA©E - The Human Quest. Antwerp Expo wordt omgevormd tot een inspirerende tentoonstelling van 2000m² met onder meer historische objecten, impressionante replica’s, ongehoorde anekdotes en een ongeziene blik op de toekomst van de ruimtevaart.