Een planetoïde
Foto: NASA

De planetoïde 2001 MP29 heet voortaan (108953) Pieraerts. Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984 en was een nobertijn in de Abdij van het Park van Leuven en de Abdij in Grimbergen. Pater Pieraerts had begin de '60 boven de gebouwen van het Fenikshof in Grimbergen zijn eigen sterrenwacht die vaak bezocht werd door ondermeer Armand Pien.

Op aanraden van weerman Armand Pien maakte Pieraerts er in 1967 een sterrenwacht van voor het grote publiek met de naam 'Mira'. Uiteindelijk werd Mira dit de eerste Volkssterrenwacht van Vlaanderen. Het voorstel om planetoïde 2001 MP29 te noemen naar Pater Pieraerts werd begin september doorgestuurd naar het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie (IAU) waarna deze begin december aankondigde dat 2001 MP29 vanaf heden de naam '(108953) Pieraerts' draagt. De planetoïde zelf werd in 2001 door de sterrenkundige Thierry Pauwels van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel ontdekt die ondertussen al een honderdtal van deze hemellichamen heeft ontdekt. Planetoïden, of ook wel asteroïden genoemd, zijn kleine of grote brokstukken die zich net als planeten in een baan om de zon begeven. Inmiddels zijn er al meer dan 300 000 van deze hemelobjecten gekend waarvan de meeste zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevinden.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens