Artistieke impressie van zwevende schotels.

2020 zal in de archieven van het Belgisch UFO-meldpunt geboekstaafd staan als een uitzonderlijk druk jaar. Nooit eerder kwamen er sinds de oprichting van het meldpunt in 2007 zoveel meldingen binnen. In 2020 noteerden we 446 meldingen. M.a.w. een stijging van 64% in vergelijking met 2019 toen er 272 observaties gemeld werden. Voornamelijk in de maanden maart en april zagen we een uitzonderlijke toename van het aantal meldingen. De lockdown en de vele Starlink satellieten hebben hier ongetwijfeld iets met te maken. 

In de provincie Antwerpen werden de meeste “UFO’s” gespot. Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux) ontving in 2020 134 UFO-meldingen, waarvan er 23 betrekking hebben op waarnemingen van vóór 2020. De piek aan meldingen in maart en april kent drie vermoedelijke oorzaken. In maart zorgde de eerste besmettingsgolf van het COVID-19 virus voor een algemene lockdown. Hierdoor konden vele tienduizenden Belgen tijdelijk niet gaan werken of mochten ze alleen voor noodzakelijke verplaatsingen het huis uit. Een combinatie van meer vrije tijd en een bijzonder gunstige weersituatie zorgde ervoor dat meer mensen zittend in de tuin of op het terras naar het luchtruim keken. Een gelijkaardige stijging van het aantal meldingen zien we jaarlijks tijdens de zomermaanden juli en augustus.

Een derde oorzaak was het feit dat er in diezelfde periode verschillende lanceringen met Starlink satellieten van SpaceX plaatsvonden. Een groot deel van de waarnemingen kon dan ook naar deze verklaring herleid worden. Nadat in de Vlaamse pers verschillende verhelderende artikels over deze satellieten waren verschenen, en ook het meldpunt op haar website een informerende pagina hieraan had gewijd, zagen we een daling van dit soort meldingen. Ook in andere Europese landen was er tijdens de Corona-crisis sprake van een stijging van het aantal UFO-meldingen, en ook hier speelde de combinatie van helder weer en Starlink satellieten een belangrijke rol.

Het afgelopen jaar bereikte ons ook een recordaantal foto’s en video’s. Het merendeel daarvan bleek betrekking te hebben op heldere sterren en planeten. Als voorbeeld kan in dit verband de planeet Venus worden genoemd omdat dit hemellichaam tijdens de lockdown zeer opvallend zichtbaar was. Al dit foto- en videomateriaal wordt verderop in een afzonderlijk hoofdstuk onder de loep genomen. Een compilatievideo van het ontvangen videomateriaal kan u bekijken via: https://youtu.be/jJhLaZGFDo8. Dat 2020 een bijzonder interessant jaar was voor de medewerkers van het Belgisch UFO-meldpunt staat vast. Toch hopen we dit door COVID-19 geteisterde jaar snel achter ons te laten. We wensen u en uw familie dan ook een gezond 2021 toe.

Lees hier het volledige jaarverslag: https://ufomeldpunt.be/rapporten/Jaarverslag2020.pdf

Bron: Belgisch UFO meldpunt