donderdag, 11 februari 2010 22:58

Belgische sterrenwacht betrokken bij Solar Dynamics Observatory

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Artistieke impressie van het Solar Dynamics Observatory Artistieke impressie van het Solar Dynamics Observatory Foto: NASA

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op donderdag 11 februari NASA's nieuwste zonne-observatorium in de ruimte gebracht. Om 16u23 Belgische tijd werden de raketmotoren van de Atlas V draagraket tot ontbranding gebracht waarna het 3,1 ton zware Solar Dynamics Observatory (SDO) zich 108 minuten later loskoppelde van de Centaur rakettrap.

Het Solar Dynamics Observatory wordt aanzien als de opvolger van de Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) dat in december 1995 in de ruimte gebracht werd. Het SDO zal ondermeer hoge resolutie beelden maken van de atmosfeer van onze ster en zal deze elke tien seconden doorsturen naar de Aarde. Elke dag zal SDO maar liefst 1,5 terrabytes aan data doorsturen naar een grondstation in New Mexico. Met deze geavanceerde kunstmaan wil NASA de invloed bestuderen van de zon op de Aarde. De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) in Ukkel is het enige Europese instituut dat alle gegevens zal ontvangen van NASA's Solar Dynamics Observatory. Zo zal de Belgische sterrenwacht fungeren als distributiecentrum om de data van het SDO verder te verdelen in Europa.

Klik hier voor de website van de Koninklijke Sterrenwacht van België!
Klik
hier voor de website van het Solar Dynamics Observatory!

Gelezen: 2385 keer Laatst aangepast op maandag, 05 november 2012 13:46
Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik