Artistieke impressie van de E-ELT telescoop.
Foto: ESO

De European Southern Observatory (ESO) heeft op 19 oktober 2012 officieel laten weten dat België gaat deelnemen aan het European Extremely Large Telescope (E-ELT) programma. De deelname van België aan dit astronomisch project werd bekendgemaakt tijdens een vergadering in het ESO-hoofdkwartier in Duitsland. Momenteel hebben al zeven ESO-lidstaten hun deelname bevestigd aan het E-ELT programma.

De European Extremely Large Telescope wordt ontwikkeld door de ESO en is een zeer grote telescoop met een hoofdspiegel die een diameter heeft van 39 meter. Op 26 april 2010 besloot de European Southern Observatory dit gigantisch observatorium te bouwen op de Cerro Amazones in Chili. De koepel van dit observatorium zal een diameter hebben van 100 meter en zal 80 meter hoog zijn. Met de European Extremely Large Telescope willen astronomen het heelal nog gedetailleerder bestuderen dan met de succesvolle Hubble Space Telescope. Zo moet het ondermeer mogelijk zijn om met een spiegel van 39 meter de atmosfeer van exoplaneten te bestuderen. De bouw van het observatorium start in 2013 en verwacht wordt dat de European Extremely Large Telescope in 2018 zijn 'first light' kan krijgen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens