Afgelopen weekend vond in de Brabanthal in Leuven de vijfde editie plaats van de Vlaamse Ruimtevaartdagen. Tijdens de opening van dit driedaagse evenement maakte de Vlaamse ruimtevaartindustrie (VRI) bekend dat ze momenteel een omzet halen van 200 miljoen euro. In 1995 werd de VRI opgericht en bestond deze uit 11 leden. Vandaag de dag telt de VRI 34 leden. Op de vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen in Leuven kon men kennismaken met Vlaamse bedrijven, instellingen en universiteiten die te maken hebben met ruimtevaart.

Zo kon het grote publiek er een replica aanschouwen van de nieuwe Belgische Proba V aardobservatiesatelliet en werden er verschillende presentaties en video's getoond over tal van ruimtevaart- en luchtvaartonderwerpen. Het hoogtepunt van dit evenement was op zondag toen men vanuit de Brabanthal radiocontact had met de Amerikaanse astronaut Michael Barratt die zich in het internationaal ruimtestation ISS bevond. Verschillende kinderen kregen de kans vragen om te stellen aan de ruimtevaarder die hen met plezier informeerde over het leven in de ruimte. Dit evenement stond ook helemaal in het teken van de nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne die eind mei 2009 gelanceerd wordt.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens