De drie 'national trainees' samen met Frank De Winne (links) en Philippe Courard (rechts)
Foto: ESA

Binnenkort worden drie jonge Belgische ingenieurs, die elk 24 jaar oud zijn, verwelkomd in het ESTEC technologiecentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De drie ingenieurs zullen er beginnen aan een stage in ruimtevaartwetenschap en –technologie binnen een team van ESA. Zij zijn de eerste 'national trainees' van een nieuw opleidingsprogramma.

De drie jonge ingenieurs werden op maandag 21 oktober 2013 voorgesteld op een persconferentie in Brussel in aanwezigheid van Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard en de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne. De Staatssecretaris wenste de Belgische trainees Romain Gérard, Robin Nelen et Johan Vennekens een "bloeiende stage, vol technologische en wetenschappelijke ervaring en multiculturele ontmoetingen" toe. Tijdens hun voorstelling tekenden de drie ingenieurs samen met de Staatssecretaris en Frank De Winne een charter waarbij de jonge Belgen zich in de toekomst gaan engageren om wetenschappelijke en technologische studies en loopbanen in de ruimtevaartsector te promoten. De drie jongeren zijn de eerste 'national trainees' uit het Belgische National Trainee Programme. Dit programma is het gevolg van een overeenkomst tussen het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) en ESA. Met dit opleidingsprogramma wil men jonge Belgische afgestudeerden – zowel ingenieurs als onderzoekers – de mogelijkheid geven een stage te lopen bij een operationele afdeling van ESA. Het programma krijgt ook de komende jaren een vervolg.

Meer info over het Belgian National Trainnee Programme: http://www.belspo.be/belspo/space/Training_ESA_nl.stm

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens