Op woensdag 3 april 2013 werd in Brussel het Europees coördinatiecentrum voor ruimteweerdiensten officieel ingehuldigd. Het Space Weather Coordination Centre (SSCC) werd opgericht in het kader van ESA’s Space Situational Awareness programma en bevindt zich op de 'Space Pole' in Ukkel waar zich ook het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) bevinden.

De inguldiging van het Europese Space Weather Coordination Centre (SSCC) werd bijgewoond door gewezen ruimtevaarder en ESA's Director for Human Spaceflight and Operations Thomas Reiter, directeur-generaal van de Koninklijke Sterrenwacht Ronald Van Der Linden en het hoofd van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid Philippe Mettens. Het SSCC moet het Europees zenuwcentrum worden op vlak van ruimteweer en beschikt over de allereerste ‘ruimteweer-helpdesk’. In de praktijk is dit coördinatiecentrum niet veel meer dan een computerkamer waar operatoren en experts informatie over onze ster en haar invloed op de Aarde monitoren. Bedoeling is dat het Space Weather Coordination Centre (SSCC) alle Europese gegevens op vlak van ruimteweer samenbrengt. Zo kunnen gebruikers, zoals beheerders van spanningsnetten, satellietoperatoren of telecombedrijven, het centrum contacteren wanneer zij vragen hebben over de activiteit van de Zon, de toestand van de ionosfeer of verstoringen van het magnetische veld van de Aarde. Aangezien de constante straling van de Zon, de stroom van geladen deeltjes die daar vandaan komt en de spectaculaire uitbarstingen op de Zon een zeer grote invloed kunnen hebben op ondermeer communicatie- en navigatiesatellieten of elektriciteitsnetwerken is het van groot belang dat wetenschappers het ruimteweer continu in de gaten houden. Zo kan dit nieuwe centrum ook een zogenaamd ‘ruimteweerbericht’ uitsturen naar de eigenaars en beheerders van satellieten of hoogspanningslijnen waarna deze de gepaste acties kunnen ondernemen. Achter dit ruimteweerbericht draait speciale software, Spenvis gegeten, dat werd ontwikkeld door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Het nieuwe Europese coördinatiecentrum voor ruimteweerdiensten blijft nog tot eind dit jaar in Ukkel.

Foto's inhuldiging: http://www.flickr.com/photos/esa_events/sets/72157633159261315/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens