Het Europlanetarium in Genk.
Foto: Europlanetarium

Ben je een fan van musea, voorstellingen of tentoonstellingen? Hou je van ruimtevaart en sterrenkunde? Dan is dit overzicht zeker iets voor jou! Nu de eindejaarsdagen voor de deur staan, is het altijd leuk om er eens op uit te trekken en iets meer te leren over de wondere wereld van het universum of de verkenning van ons zonnestelsel. Dit kan je doen in het Brusselse Atomium, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Planetarium van België of het Europlanetarium in Genk. Hier kan je van harte genieten van voorstellingen of tentoonstellingen die allemaal in het teken staan van sterrenkunde en ruimtevaart.

COSMOS. Be a star (Atomium - Brussel)

Hoe staat het met het heelal en wat weten we vandaag over de geschiedenis ervan? Eindelijk inzicht in de big bang! Hoe werkt ons zonnestelsel? Waarom roept de hemel zoveel existentiële vragen bij ons op? De tentoonstelling COSMOS. Be a Star stelt voor om, met een wetenschappelijke basis, via een pedagogisch en zintuiglijk parcours de 3 dimensies van het heelal te ontdekken: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch. De tentoonstelling creëert een dialoog tussen het heelal, de kunst, de wetenschap en de filosofie.

Met COSMOS. Be a Star dompelt het Atomium zich onder in het hart van het heelal met een blik op de interpretatie die wetenschappers, dichters, filosofen en kunstenaars erop nahielden van de hemel. Tussen de verkenning van de hemel en een ruimtereis aan boord van een bizar ruimtetuig nemen wij u mee op ontdekking naar andere sterrenstelsels. De tentoonstelling COSMOS. Be a Star stelt de 3 dimensies van het heelal voor: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch. Het Atomium zelf is een architecturale verpersoonlijking van het vertrouwen in de wetenschappelijke vooruitgang. Het staat als een symbool voor moderniteit en wil op zijn beurt de kosmos verkennen en verklaren. De Ruimte, echt of ingebeeld, roept vragen op, intrigeert en COSMOS. Be a Star creëert via een pedagogisch en zintuiglijk parcours een dialoog tussen kosmos, kunst, wetenschap en filosofie. COSMOS. Be a Star ontstond op basis van een idee afkomstig uit de Cité des Sciences in Parijs. Het is het resultaat van een samenwerking met het Koninklijk planetarium van het Observatorium van België die onontbeerlijk was voor het opbouwen van onze tentoonstelling. Het Planetarium gaat met ons mee op ontdekking naar de kosmos, niet alleen met From the Earth to the Universe, een wandeling tussen onze twee gebouwen, maar ook met een nieuwe vertoning, The Violent Universe. Wat vertelt de hemel? Heel alledaagse dingen, zo blijkt ... Deze tentoonstelling loopt van 26 november 2010 tot en met 25 april 2011.

Website

Bestemming Mars (Instituut voor Natuurwetenschappen - Brussel)

De FOD Wetenschapsbeleid stelt Bestemming Mars voor, een tentoonstelling ontwikkeld en geproduceerd door la Cité de l'Espace. Mars is een planeet die de mens al eeuwenlang fascineert. De eerste observaties door een telescoop lieten kleurveranderingen aan het oppervlak van de planeet zien, wat deed denken aan vegetatie die wijzigde volgens de seizoenen. Maar bovendien werden er lijnen geobserveerd, die op ‘kanalen’ leken. Zou dit het bewijs zijn van het bestaan van intelligent leven? Ondertussen hebben we veel meer ontdekt over deze mysterieuze planeet. Twee maal kleiner dan de Aarde en tien maal minder zwaar, ligt ze verder van de zon af dan haar blauwe gezel. Wist je dat de oppervlaktetemperatuur van Mars tussen -140 °C in de poolwinter en 20 °C in de zomer schommelt en dat er gemiddeld een verschil van 80° is tussen dag en nacht? Mars is de jongste jaren het onderwerp van intens onderzoek geweest. Men heeft ontdekt dat er in het verleden op de bodem water aanwezig was, wat de ontwikkeling van levende organismen zou kunnen mogelijk maken. Zouden die trouwens nog steeds leven in de ondergrond van Mars? In onze expo ‘Bestemming Mars’ kan je alle mysteries van de rode planeet doorprikken. Die ook, zonder enige twijfel, de toekomst van de komende generaties is! Deze tentoonstelling loopt van 30 september 2010 tot en met 20 maart 2011 (vanaf 9 jaar).

Om deze planeet beter te leren kennen, kan je een wandeling maken langs audiovisuele spektakels en multimedia, interactieve opstellingen en experimenten om drie thema’s te ontdekken:

  • De verbeelding: Worden we dagelijks geobserveerd door kleine ‘groene mannetjes’? Heeft er leven bestaan op de planeet Mars of is dat een droom van liefhebbers van sciencefiction?
  • De planeet: Rood stof, veel wind, stormen… Op de rode planeet lijk je niet echt welkom. Observeer vreemde landschappen van een zeldzame schoonheid. Zet je eerste stappen op Mars.
  • Exploratie: Volg de robots en de ruimtesondes, die de planeet doorklieven en onderzoeken, in de hoop antwoorden te verzamelen op de grote vragen die we ons stellen in verband met deze mooie planeet.

Website

Violent Universe (Koninklijk Planetarium van België - Brussel)

Vanaf 26 november kan u het heelal elke dag ontdekken in het Planetarium en dat in drie talen. Niet alleen worden onze programma’s vanaf dan in Nederlands, Frans of Engels aangeboden, we zijn ook open elke zaterdag, zondag en op feestdagen.  Daarnaast breiden we ons aanbod uit met een spectaculaire nieuwe full dome voorstelling 'Violent Universe'. Het Planetarium beschikt over een meertalig geluidssysteem zodat de toeschouwer zelf zijn keuze van taal maakt. Dit betekent dat je veel meer mogelijkheden krijgt om een voorstelling mee te pikken, gezien je niet meer op een bepaald tijdstip moet zijn om de voorstelling in je eigen taal te kunnen volgen. En toeristen zijn vanaf nu ook welkom, zij kunnen zonder problemen de Engelse versie meepikken.

Maar dit is niet alles, want het Planetarium start ook met een compleet nieuw uurrooster voor het publiek. Tijdens de schoolperiode is er elke weekdag een publieksvoorstelling om 16u en op woensdag zijn er ook voorstellingen om 14u en 15u. In het weekend: zaterdag, zondag en op feestdagen is het Planetarium vanaf nu open van 10.30u tot 18.00u en bieden we voorstellingen aan om 11u, 12u, 14u, 15u, 16u en 17u. Tijdens de schoolvakanties nemen we dit WE-uurrooster over en kan u dus van maandag tot en met zondag elke dag een voorstelling meepikken op één van bovenstaande uren.

Website

Limburg in de sterren (Europlanetarium - Genk)

Vanaf september 2010 organiseert het Europlanetarium elke laatste vrijdag van de maand een bijzondere activiteit. Om 20u00 kijk je in de Cosmodrome onder begeleiding van een AstroRanger in gegarandeerd ideale omstandigheden naar de sterrenhemel boven Genk. Geen wolken, geen neerslag, enkel de pracht van duizenden sterren, de planeten en de melkweg. Tijdens de live gepresenteerde show toont een AstroRanger jou de sterrenbeelden en de planeten die je in de daaropvolgende maand aan de hemel kan terugvinden. Na de uitleg onder de spectaculaire koepel van de Cosmodrome is het tijd om de theorie aan de realiteit te toetsen. Bij goed weer speur je onder begeleiding van een AstroRanger de sterrenhemel af door de drie meter lange telescoop van de sterrenwacht van het Europlanetarium. Enkele bijzondere sterrenkundige objecten en planeten die ’s avonds aan de hemel te zien zijn, worden op bijna wonderbaarlijke wijze zichtbaar door de telescoop.

Website

Kerst Kosmodrome Kraterarrangement (Europlanetarium - Genk)

Van zondag december 2010 tot en met zondag 9 januari 2011 kan u een Kerst Kosmodrome Kraterarrangement boeken. Dit houdt in dat u een cosmodromeshow naar keuze boekt en aansluitend in Taverne de Krater heerlijk verwend wordt met een lekker aanbod dat helemaal in de Kerstsfeer gekaderd is! Uw Cosmodrometicket krijgt u aan 6€ ipv 7.50€ voor individuele bezoekers en aan 15€ ipv 20€ voor gezinnen. Uw Kraterkerstspecialticket kost u 3€ per persoon ipv 4.50€ en hiervoor kan u kiezen uit warme chocomelk of koffie met appelstrudel met een bolletje ijs. Of u kiest voor de gluhwein met een worstebroodje. (dit aanbod is zowel voor volwassenen als voor kinderen) U kan enkel van deze kortingen genieten indien u het totale Kerst Kosmodrome Kraterarrangement boekt! Indien u reserveert, bent u altijd zeker van een plaatsje!

Website

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens