Artistieke impressie van de Europese ruimtesonde Rosetta en de komeetlander Philae
Foto: ESA

ESERO België organiseert op 12 november 2014 in samenwerking met zes andere partners een LIVE-event in het kader van de landing van het Europese ruimtetuig Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Deze landing moet het hoogtepunt worden uit ESA's Rosetta missie dat nu al een groot succes is. Het evenement gaat door op de Campus Sterre van de UGent en de ESA beelden zullen voorzien worden van commentaar door Lieven Scheire en Stijn Meuris. Iedereen is van harte welkom!

Vanaf 15.00 uur kan iedereen de gebeurtenissen komen volgen in Gent, op de Campus Sterre van Universiteit Gent. De beelden van het controlecentrum van ESA-ESOC (ESA TV) worden continu getoond. De landing op het komeetoppervlak wordt verwacht om 16.30 uur. Omdat het signaal van Rosetta een half uur aan lichtsnelheid reist naar de Aarde, zal ESA dus rond 17.00 uur het verlossende bericht verspreiden: is de landing gelukt of niet? Tot die tijd worden - naast ESA TV - lezingen en optredens voorzien, en worden de ESA beelden van commentaar voorzien door Lieven Scheire samen met Stijn Meuris. Deze show kan tevens gevolgd worden op Nerdland.be. De hele tijd zijn er drankjes te krijgen, en zijn posters en ruimtevaartmodellen te bezichtigen over de missie en over kometen.

Om 18 uur eindigt het Nederlandstalig evenement in Gent. Wie daarna nog de eerste beelden wil zien van het komeetoppervlak (rond 19 uur), die kan op de website van ESA het verslag uit ESOC verder volgen: www.esa.int/rosetta.

Het LIVE-event op 12 november 2014 wordt georganiseerd door ESERO België, samen met 6 partners. ESERO België is een samenwerking van ESA en de Koninklijke Sterrenwacht. Het is een educatief bureau dat ruimtevaart en sterrenkunde in de klas brengt, via projecten en lesmateriaal voor het primair en secundair onderwijs.

Praktisch

  • Datum: 12 november 2014
  • Uur: 15 uur tot 18 uur
  • Plaats: Universiteit Gent, Campus Sterre, gebouw S9, Krijgslaan 281, 9000 Gent
  • Taal: Nederlands
  • Open voor: Alle publiek
  • Inkom: Gratis, geen registratie 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens