Foto: ESA

Er kunnen nu sollicitaties worden ingediend voor de ESA-astronautenselectie van 2021. Gekwalificeerde kandidaten van alle geslachten worden aangemoedigd om te solliciteren. Naast de werving van nieuwe rekruten voor ons astronautenkorps heeft ESA ook een vacature gepubliceerd voor de haalbaarheidsstudie "Parastronaut" om astronauten met een specifieke fysieke beperking te selecteren. Dit project is een wereldwijde primeur om te beginnen met het wegnemen van obstakels voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ze een professionele ruimtemissie uit kunnen voeren.

"Het geheel vertegenwoordigen van onze samenleving is een zaak die wij uiterst serieus nemen," zegt David Parker, ESA-directeur Human and Robotic Exploration. “Diversiteit bij ESA moet niet alleen betrekking hebben op afkomst, leeftijd, achtergrond of sekse van onze astronauten, maar misschien ook wel op lichamelijke beperkingen. Om deze droom te verwezenlijken, lanceer ik, naast de aanwerving van astronauten, het Parastronaut Feasibility Project - een innovatie waar de tijd nu rijp voor is". Beide vacatures lopen van 31 maart tot 28 mei 2021 en alle sollicitaties moeten binnen deze acht weken via de ESA Careers-website zijn ingediend. Na deze termijn begint een selectieprocedure bestaande uit zes fasen. Succesvolle kandidaten worden naar verwachting in oktober 2022 benoemd. Meer informatie over de vacatures, de selectieprocedure voor ESA-astronauten en de astronautenopleiding is online beschikbaar op esa.int/yourwaytospace

Alle gekwalificeerde kandidaten worden aangemoedigd om tot 28 mei 2021 te solliciteren via de ESA Careers-website: https://jobs.esa.int/

Extra info

Over de Europese Ruimtevaartorganisatie

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) is de toegangspoort van Europa tot de ruimte. ESA is een intergouvernementele organisatie die in 1975 werd opgericht. De Europese Ruimtevaartorganisatie wil de ontwikkeling van de Europese ruimtevaartcapaciteit vormgeven en verzekeren dat investeringen in de ruimtevaart ten voordele zijn van de burgers van Europa en de wereld. ESA heeft 22 lidstaten: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Slovenië en Letland zijn geassocieerde leden.

ESA heeft een formele samenwerking met zes lidstaten van de EU. Canada neemt deel aan enkele programma's van ESA onder een samenwerkingsovereenkomst. Door de financiële en intellectuele middelen van haar leden te coördineren, kan ESA programma's en activiteiten ondernemen die ver buiten het bereik van een enkel Europees land vallen. Het werkt in het bijzonder samen met de EU bij de uitvoering van de Galileo- en Copernicus-programma's, en met Eumetsat voor de ontwikkeling van meteorologische missies.

Bron: ESA