In 2005 riep de Belgische Senaat de jaarlijkse Odisseaprijs in het leven, die onderzoek in verband met ruimtevaart in de brede zin van het woord van laatstejaarsstudenten aan een Belgische universiteit of hogeschool bekroont. Dit jaar werd de prijs voor de elfde keer uitgereikt. Hij ging naar een studente van de UGent voor een studie over de recyclage van water in de ruimte.
De Odisseaprijs is genoemd naar de gelijknamige achtdaagse ruimtemissie die de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne in november 2002 uitvoerde aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. In 2009 zou De Winne het ISS nog een tweede keer bezoeken voor de missie OasISS, die een half jaar duurde. In 2012 werd De Winne het hoofd van het European Astronaut Centre (EAC), het opleidingscentrum voor Europese astronauten in Keulen. Bij de uitreiking van de Odisseaprijs op 7 maart 2017 in de salons van het voorzitterschap van de Senaat waren onder meer Senaatsvoorzitter Christine Defraigne en juryvoorzitter Burggraaf Dirk Frimout aanwezig. Frimout werd in maart 1992 tijdens de ATLAS 1-missie met de spaceshuttle Atlantis (vlucht STS 45) de eerste Belg in de ruimte. Daarbij werd onder meer onderzoek gedaan naar de samenstelling van de atmosfeer en de invloed van de zon op de aarde.
De eerste prijs ging naar Jolien De Paepe (UGent) voor haar studie Water recycling in Space: from urine to hygienic water over de optimalisatie van de reclyclage van vloeistoffen aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. 'We willen hierbij tot 90% van de urine van astronauten gebruiken voor sanitaire doeleinden', aldus de laureate. Aan de prijs is een beurs van 8000 euro verbonden van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo). De prijs maakt het mogelijk voor de laureaat een stage in een bedrijf of in een ruimtevaartinstelling te volbrengen. Een gezamenlijke tweede en derde prijs, telkens goed voor een beurs van 1 000 euro van de Belgische vereniging van de ruimtevaartindustrie BelgoSpace, ging naar Nicolas Wijsen (KULeuven) voor zijn werk Extrapolation of the Solar Coronal Magnetic Field by Means of an Optimization Method en naar Sophie Compère (Institut Paul Lambin, Brussel) voor haar werk Élaboration d’une semaine de menus pour un support de vie sur Mars, dans le cadre du projet MELiSSA.
Bron: ESA