De VA-ruimtecapsule en de twee Sokol ruimtepakken
Foto: Lempertz

Bent u altijd al geïnteresseerd geweest in ruimtevaart en droomt u er van om een eigen ruimtecapsule of ruimtepak in uw woonkamer te hebben? Dan moet u op 7 mei 2014 deelnemen aan een veiling in Brussel waar veilinghuis Lempertz ondermeer een heuse Russische ruimtecapsule onder de hamer brengt.

Volgens een persmededeling van het veilinghuis Lempertz is het de eerste keer dat er in Europa een dergelijke ruimtecapsule wordt verkocht. Een soortgelijke capsule werd in 2011 in New York verkocht op een veiling voor ruim twee miljoen euro. De Vozvraschaemyi Apparat (VA) capsule die in Brussel op 7 mei wordt geveild, maakte in de jaren '70 deel uit van een geheim Sovjet-ruimteprogramma en werd in 1977 en 1978 onbemand in de ruimte gebracht. Oorspronkelijk maakte deze capsule deel uit van het Sovjet-Maanprogramma maar werd later ook gebruikt voor het militaire Almaz ruimteprogramma. Aangezien de lanceringen deel uitmaakten van een testfase bracht deze capsule nooit kosmonauten in de ruimte. Onlangs kreeg de ruimtecapsule wel een nieuwe verflaag waardoor deze niet meer authentiek is. Geïnteresseerden kunnen vanaf 27 april de ruimtecapsule in het pas geopende veilinghuis gaan bewonderen waar ook twee Russische Sokol ruimtepakken en andere ruimtevaartspullen te zien zijn. Ook de ruimtepakken, die gedregen werden door de Russische kosmonaut Alex Kaleri en de de Amerikaanse astronaut Michael Foale, zullen op 7 mei geveild worden. Indien u de ruimtecapsule koopt, is het nog niet zeker of u deze ook mee naar huis krijgt. Zo heb je nog een akkoord nodig van de Russische regering aangezien die niet wil dat deze capsule in eender welke handen terechtkomt.

Meer info over deze veiling: http://lempertz-spacesale.com/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens