Foto: beSPACE

Vele jongeren dromen van een job in de ruimtevaartsector, maar een startbaan vinden blijkt niet altijd even eenvoudig. De Belgische organisatie beSPACE hoopt jongeren hierbij te helpen en biedt hen de mogelijkheid om in contact te komen met toekomstige werkgevers en collega’s.

“Een gemeenschap van jonge ruimtefanaten in België,” zo luidt de slogan van beSPACE, dat dit jaar aan zijn derde werkingsjaar begint. Maarten Adriaensen, medeoprichter van beSPACE, verduidelijkt: “beSPACE wilt jongeren ondersteunen tijdens hun studies en beginnende carrière in de ruimtevaartsector. Dit doen we met een nationale aanpak, ‘door Belgen en voor Belgen’, zeg maar. Op deze manier menen we betere toegang te hebben tot contacten met leidinggevende professionelen in onderzoeksinstellingen, universiteiten of bedrijven.” Al valt deze ‘Belgische’ aanpak wel te nuanceren: “In se komt iedereen die studeert of werkt in de Belgische ruimtevaartsector in aanmerking voor lidmaatschap. Bovendien is het lidmaatschap volledig gratis.” Doorheen het jaar organiseert beSPACE een brede waaier aan evenementen, waarbij het thema ‘ruimtevaart’ uiteraard steeds centraal staat. Zo organiseerde het de afgelopen twee jaar onder andere een bedrijfsbezoek aan Thales Alenia Space, en rondleiding op de ESA site in Redu en een infosessie over carrièremogelijkheden in de ruimtevaart. Het populairste evenement is echter ongetwijfeld het jaarlijkse Space Dinner, dat ondertussen aan zijn derde editie toe is. Het diner mikt, net zoals beSPACE zelf, vooral op jongeren en studenten met een gezonde interesse in ruimtevaart.

Naast een resem presentaties van enkele ervaren gastsprekers, biedt het evenement ook de mogelijkheid om bij een walking dinner een babbeltje te slaan met de andere aanwezigen. Een van de belangrijkste troeven van de beSPACE evenementen is ongetwijfeld deze unieke kans voor jongeren om te netwerken. “Jongeren dromen vaak van een job in de ruimtevaartsector, maar een startbaan vinden in deze sector is niet altijd vanzelfsprekend. Via onze evenementen kunnen jongeren in contact komen met sleutelfiguren in de sector, hetgeen hun kansen op een job gevoelig kan verhogen,” aldus Adriaensen. “Bovendien stimuleren we met dergelijke evenementen de onderlinge uitwisseling van ervaringen tussen studenten, werkzoekenden en young professionals. In deze sector kan je niet vroeg genoeg beginnen met uitbouwen van een netwerk.” Jongeren kunnen er dus zelf voor zorgen dat ze een streepje voor hebben op hun concurrenten, en beSPACE probeert hen hierbij te helpen. “Ik kan jongeren overigens ten zeerste aanbevelen om reeds wat werkervaring op te doen tijdens hun studies. Dit kan hen later een aanzienlijk competitief voordeel opleveren,” besluit Adriaensen.

Meer info: beSPACE