Logo VRI
Foto: VRI

De Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) is een vzw die in 1995 opgericht werd en Vlaamse bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen groepeert die actief zijn in de ruimtevaart. Het hoofddoel van deze vereniging is samenwerkingsverbanden te ontwikkelen tussen deze bedrijven om de technologische basis te versterken, waardoor internationale concurrentie mogelijk wordt.

Vandaag de dag telt de VRI 28 leden en om een gemeenschappelijke ruimtevaartstrategie uit te bouwen, vertegenwoordigt de VRI zijn leden bij de Vlaamse en Federale overheden. De 28 leden van de VRI zijn bedrijven die zich vooral toeleggen op de ontwikkeling of bouw van instrumenten voor ruimteonderzoek of de bouw van kleine satellieten. Daarnaast zijn er leden, die ondermeer stuur- en controlesystemen voor ruimtevaarttuigen ontwikkelen. Andere leden ontwikkelen nieuwe technologieën voor telecommunicatie en navigatie of life support. Op Europees vlak probeert de VRI aan dienstverlening te doen door de samenwerking tussen de Vlaamse leden en de Europese ruimtevaartinstellingen en -bedrijven te stimuleren. De Vlaamse Ruimtevaartindustrie zorgt ook voor de doorstroming van technologische kennis en ervaring van ondermeer universiteiten naar de verschillende bedrijven, waardoor jongeren sneller de weg kunnen vinden naar de ruimtevaartsector.

Een ander belangrijk doel binnen de VRI is de Vlaamse ruimtevaart en haar industrie dichter bij het brede publiek te brengen om op deze manier de bevolking te informeren over het belang van ruimtevaart in de maatschappij en zijn groeiende sector. Hiervoor organiseert de VRI om de twee jaar de Vlaamse Ruimtevaartdagen waarbij het brede publiek tijdens een beurs zelf kan kennismaken met alle leden van de VRI en hun bezigheden op vlak van ruimtevaart. Momenteel is de voorzitter van de VRI Dirk Breynaert van de firma Newtec in Sint-Niklaas en op financieel vlak wordt deze vzw gesteund door het IWT, “Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie” van de Vlaamse overheid. Sinds 2002 kent de ruimtevaartsector in Vlaanderen een stijgende tendens op vlak van tewerkstelling en omzet en in 2005 werd deze omzet geschat op 150 miljoen Euro. Dankzij de VRI krijgen zowel kleinere als ook grote Vlaamse bedrijven de kans om mee te werken aan grote internationale ruimtevaartprojecten zoals het ISS ruimtestation, of kunnen zij op deze manier hun steentje bijdragen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie binnen de ruimtevaart.

VRI leden:

AeroGo Europe NV
www.aerogo.be

Bracquené Legal Consulting
www.bracquene.be

Canberra Semiconductor
www.canberra.com

CMOSIS
www.cmosis.com

E.S. Tooling nv
www.estooling.be

Epas
www.epas.be

Eurosense Belfotop
www.eurosense.com

Flag
www.flag.be

FOS&S
www.fos-s.com

GIM
www.gim.be

IMEC
www.imec.be

K.U. Leuven
www.kuleuven.be

KHBO Aerosp@ce Department
www.khbo.be

Koninklijke Militaire School
www.rma.ac.be

LMS International
www.lmsintl.com

Newtec
www.newtec.be

OIP Sensor Systems
www.oip.be

Orban Microwave Products
www.orbanmicrowave.com

Pedeo Techniek
www.pedeotechniek.be

SABCA Limburg
www.sabca.com

Septentrio satellite navigation
www.septentrio.com

Siemens
www.siemens.be

Space Applications Services
www.spaceapplications.com

Spacechecker
www.spacechecker.com

Thales Alenia Space Antwerp
www.thalesaleniaspace.com

Umicore
www.umicore.com

Universiteit Antwerpen
www.ua.ac.be

Verhaert Space
www.verhaertspace.com

VITO
www.vito.be

von Karman Institute for Fluid Dynamics
www.vki.ac.be

XenICs
www.XenICs.com