Foto: OIP Sensor Systems

Het bedrijf Optique et Instruments de Précision (OIP) werd in 1919 opgericht in Gent na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze Eerste Wereldoorlog bleek België een grote nood te hebben aan bedrijven die zich specialiseerde in optische instrumenten die vooral door de Belgische strijdkrachten zouden gebruikt worden. Tussen 1920 en 1950 bouwde OIP een uitstekende reputatie op als fabrikant en ontwikkelaar van high-tech optisch instrumenten. het zou niet lang meer duren eer de reputatie van OIP ook in andere landen gekend was waardoor OIP wereldleider werd voor zijn high-tech en innovatieve optische producten.

Het bedrijf speelde in de jaren '60 een pioniersrol aangezien het als één van de eerste bedrijven in Europa zich ging specialiseren in het combineren van electronica en optica. In de jaren '80 werkte OIP voor de eerste keer mee aan een ruimteproject tijdens de Amerikaanse Spacelab IML-1 en IML-2 Space Shuttle missies. Voor deze missies ontwikkelde OIP het Critical Point Facility (CPF) instrument. Na dit eerste succes in de ruimtevaart werd een "Space Department" opgericht binnen OIP waarna het bedrijf instrumenten en onderdelen ontwikkelde voor verschillende bemande en onbemande ruimteprojecten. Vandaag de dag is OIP Sensor Systems uit Oudenaarde de Belgische dochter van één van 's werelds belangrijkste specialisten in de ontwikkeling en de verkoop van opto-elektronische instrumenten bestemd voor de ruimtevaart alsook voor beveiligings- en defentietoepassingen.

Het Space Department van OIP is vooral actief op vlak van technologisch-, planetair- en wetenschappelijk onderzoek. De meeste projecten waaraan OIP meewerkt zijn afkomstig van het Europese ruimtevaartagentschap ESA waarin OIP dan werkt als subcontractor. Zo ontwikkelde dit bedrijf in het verleden al instrumenten voor de Europese Mars Express, Venus Express, Rosetta, Envisat, PROBA en CLUSTER II ruimtetuigen. Daarnaast ontwikkelde OIP ook nog instrumenten voor de Amerikaanse James Webb Space Telescope en de Europese Hershel en Planck ruimtetelescopen. Ook op vlak van camera's bouwde OIP een zeer goede reputatie op de laatste jaren. Het bedrijf ontwikkelde in opdracht van de ESA de Visual Monitoring Cameras die gebruikt worden voor het observeren van het ontplooien van zonnepanelen op satellieten en ruimtesondes. Deze camera's kunnen ook gebruikt worden voor het monitoren van het loskoppelen van verschillende rakettrappen of het loskoppelen van een lander. Zo werd de Visual Telemetry Camera van OIP getest aan boord van een Europese Ariane 5 raket.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens