Op 11 juni installeert ESA-astronaut Thomas Pesquet monstercellen voor een nieuw experiment, FOAM-C, voor het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC) aan boord van het internationaal ruimtestation.
Foto: BIRA

Op 11 juni installeert Thomas Pesquet een nieuw experiment onder begeleiding van het Belgisch ruimtecontrolecentrum (B.USOC, Belgian User Support and Operations Centre). De Franse astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie zal een experiment vervangen in het Fluid Science Laboratory (FSL) aan boord van het Internationaal Ruimtestation. De B.USOC-operatoren zullen Thomas tijdens zijn activiteit ondersteunen vanuit het controlecentrum in Ukkel.

Deze activiteit markeert zowel het einde van het vier maanden durende experiment “Compacted Granulars 2” als het begin van het zeven maanden durende experiment “FOAM Coarsening 2”. Zodra de activiteit is voltooid, zal de operator het experiment aanschakelen en de monitoring en controle van het schuimexperiment starten. De volledige installatie-activiteit zal worden uitgezonden op het YouTube-kanaal van B.USOC.

B.USOC is verantwoordelijk voor de Fluid Science Laboratory-faciliteit binnen de Europese Columbus-module, evenals voor de experimenten die daar worden uitgevoerd. Sinds midden 2018 hebben de B.USOC-operatoren achtereenvolgens vijf wetenschappelijke experimenten voltooid: CompGran, RUBI, FOAM-C, RUBI-X en CompGran-2.

Het FOAM-C-experiment bestudeert de veroudering van schuim, dat door een magnetisch piston wordt geroerd om fijne belletjes te vormen. Met behulp van verschillende camera’s worden beelden gemaakt van het schuim en naar de grond gestreamd voor analyse. De eerste missie die vorig jaar werd uitgevoerd was zeer succesvol, en sommige van de geanalyseerde gegevens leverden de wetenschappers onverwachte resultaten op en dus ook meer vragen. De opvolgende FOAM-C-missie zal nieuwe samenstellingen bestuderen en nieuwe scenario’s definiëren die antwoorden op deze vragen zullen geven. Om de wetenschappelijke resultaten te maximaliseren, zullen meerdere schuimen parallel worden bestudeerd. Daartoe hebben de operatoren het oorspronkelijke operationele concept binnen een kort tijdsbestek geherdefinieerd.

Op 11 juni wordt u uitgenodigd om de livestream te volgen op het B.USOC YouTube-kanaal vanaf 14:15 GMT (16:15 Belgische tijd). Interviews met de sprekers voor deze missie zijn reeds gehouden en zullen beschikbaar zijn op het herzelfde kanaal vanaf woensdag 9 juni 2021.

Bron: Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie