Artistieke impressie van de PROBA V satelliet
Foto: ESA

Begin 2009 ondertekende het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space een contract met het Europese ruimtevaartagentschap ESA voor de ontwikkeling van een nieuwe microsatelliet in de PROBA familie. Met dit contract wordt de eerste fase van het project gestart. De nieuwe PROBA V kunstmaan zal proberen de technologische grenzen van aardobservatie te verleggen aangezien het ruimtetuig amper 160 kilogram zwaar zal zijn en zal beschikken over een camera van 25 kilogram.

Dankzij dergelijke projecten wordt het nut van microsatellieten nog maar eens benadrukt. PROBA V staat voor PROBA Vegetation en hiermee verwijst men naar de Vegetation camera die de microsatelliet zal aan boord hebben. Met dit instrument zal men opnames kunnen maken die om de twee dagen een totaal beeld leveren van het aardoppervlak. De SPOT 4 en SPOT 5 aardobservatiesatellieten, die in 1998 en 2002 gelanceerd werden, beschikken elk over één multispectraal Vegetation instrument. De data die men dagelijks ontvangt van deze twee kunstmanen wordt verspreid naar 7 500 eindgebruikers. Het Belgische VITO in Mol is verdeler van deze beelden. Het doel van de PROBA V missie past helemaal in het Global Monitoring for Environment & Security (GMES) van de Europese Commissie en de ESA. PROBA V zal beschikken over een verbeterde Vegetation camera waarmee het opnames kan maken met een resolutie van 100 meter in zichtbaar licht en 200 meter in het nabij infrarood. Verhaert Space uit Kruibeke is hoofdaannemer in dit project en Spacebel in Luik is verantwoordelijk voor de software van zowel de satelliet als de grondinstallaties.

In 2001 werd de eerste PROBA microsatelliet gelanceerd door een Indiase PSLV raket en in juli 2009 is de lancering gepland van de tweede PROBA kunstmaan. Beide satellieten werden eveneens gebouwd door Verhzert Space. De tweede PROBA satelliet zal met zijn SWAP en LYRA instrumenten vooral de zon observeren en is daarnaast ook een technologisch demonstratieproject. Zowel het SWAP alsook het LYRA instrument zijn van Belgische makelij en werden ontwikkeld door het Centre Spatial de Liège en de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel. Ten opzichte van de eerste PROBA satelliet zal de 130 kilogram zware PROBA 2 beschikken over een nieuwe boordcomputer, kantelbare zonnepanelen en een verhoogde capaciteit in massa en volume. PROBA 2 zal samen met de ESA aardobservatiesatelliet SMOS gelanceerd worden door een Russische Rockot raket vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens