Artistieke impressie van de Proba-V satelliet
Foto: ESA / ATG Medialab

Het gaat goed met de in België gebouwde Proba-V aardobservatiesatelliet. Zo heeft deze kleine satelliet gedurende zijn eerste twee operationele maanden meer dan 5 000 foto's gemaakt van het aardoppervlak en 65 maal het volledige oppervlak in kaart gebracht. 

Nadat de 160 kilogram zware Proba-V satelliet in mei 2013 in de ruimte werd gebracht, startte de operationele en wetenschappelijke fase van dit ruimteproject begin december 2013. Proba-V is iets kleiner dan één kubieke meter en brengt dagelijks de vegetatie over de hele wereld in kaart dankzij zijn breedbeeld Vegetation camera. Het globale bereik van deze breedbeeld camera heeft een resolutie van 333 meter terwijl het centrale gedeelte binnen het bereik van de camera een resolutie heeft van ongeveer 100 meter. De grote stroom aan data die deze satelliet dagelijks produceert, wordt in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA verwerkt door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Wetenschappers gebruiken momenteel de data afkomstig van deze satelliet om ondermeer klimaatsveranderingen in kaart te brengen en op te volgen.

Het succes van de Proba-V satelliet krijgt ook een vervolg. Zo krijgt Proba-V een commercieel 'neefje' dat eveneens gebouwd wordt door het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke. Een Belgisch consortium ondertekende samen met de Vietnam Academy of Science and Technology (VAST) een contract voor de bouw van een soortgelijke satelliet genaamd 'VNREDSat-1B' wat staat voor Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite. Vietnam zal deze satelliet gebruiken voor toepassingen op vlak van landbouw, water- en bosbeheer. Het consortium bestaat uit bedrijven en instellingen als Spacebel, Amos, het Centre Spatial de Liège en het VITO.

Proba-VEén van de vele opnamen gemaakt door Proba-V. Op deze opname, die en resolutie heeft van 100 meter,
is een deel van de Braziliaanse kust te zien - Foto: ESA / VITO

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens