Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Belgische satellieten

Belgische satellieten

Belgische satellieten

Pagina 5 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
De piramiden van Giza gezien door Proba-1
Foto: ESA

Tien jaar Proba-1: de mooiste foto's

Op 22 oktober 2001werd vanop een Indiase lanceerbasis de eerste Europese Proba-satelliet in een zonsynchrone baan om de Aarde gebracht. Deze kleine microsatelliet werd gebouwd door het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space (nu QinetiQ Space) uit Kruibeke en was de allereerste 'made in Belgium' kunstmaan. Proba staat voor 'Project for Onboard Autonomy' en met dit nieuwe project wou het Europese ruimtevaartagentschap ESA nieuwe technologieën uittesten en demonstreren in de ruimte.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-V satelliet
Foto: ESA

Energetische deeltjes meten van op de Proba-V satelliet

Het EPT-instrument, in feite een telescoop voor energetische deeltjes ontwikkeld voor het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, zal in 2012 gelanceerd worden met de Proba-V-missie. Het doel is het detecteren, identificeren en meten van de verschillende fluxen van geladen deeltjes in de ruimte voor wetenschappelijke analyse. De data aangeleverd door het instrument zouden de mathematische modellen van de straling in de ruimte sterk moeten verbeteren.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet in een baan om de Aarde
Foto: ESA

Proba-2 filmt krachtige uitbarsting op de zon

Op 7 juni 2011 rond 08u41 Belgische tijd vond op het oppervlak van de zon een reusachtige uitbarsting plaats. Deze zogenaamde 'M2.5' zonnevlam veroorzaakte een krachtige 'coronal mass ejection' (CME) die energetische geladen deeltjes met hoge snelheid de ruimte inblies. De energie die op dat moment vrijkwam is te vergelijken met die energie die vrijkomt bij miljarden waterstofbommen.

Lees meer …

Artistieke impressie van de ALTIUS satelliet
Foto: BIRA

ALTIUS gaat in 2015 de ruimte in

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft laten weten dat de Belgische wetenschappelijke satelliet ALTIUS in 2015 gelanceerd wordt. ALTIUS staat voor 'Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere' en heeft als doel de ozonverdeling in de atmosfeer te bepalen en spoorgassen te detecteren. Zo moet ALTIUS ondermeer het 'gat' in de ozonlaag nauwlettend in de gaten houden. In februari 2011 eindigde de fase waarin de technische concepten van het project werden vastgelegd.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Franse Picard satelliet
Foto: CNES

Frans zonne-observatorium met Belgisch instrument gaat de ruimte in

Vanop de Russische lanceerbasis Dombarovsky is op dinsdag 15 juni met succes een Dnepr raket gelanceerd met aan boord twee Zweedse experimentele kunstmanen en een Frans zonne-observatorium. De 34 meter lange Dnepr draagraket vertrok om 16u42 Belgische tijd vanuit een ondergrondse silo waarna vijftien minuten later probleemloos de kleine kunstmanen uitgezet werden in een lage baan om onze planeet.

Lees meer …

Uitbarsting op de Zon waargenomen door Proba-2
Foto: ESA

Proba-2 observeert zonnevlam

De in België gebouwde Proba-2 satelliet stelt het zeer goed. Naast het uittesten van tal van nieuwe ruimtevaarttechnologiiën is PROBA 2 ook een kunstmaan die onze ster observeert vanuit de ruimte. Na de lancering in november 2009 onderging Proba-2 een uitgebreide testperiode waardoor de kleine satelliet nu helemaal klaar is voor haar wetenschappelijke missie. Toen op zaterdag 3 april een krachtige zonnevlam enkele dagen later voor prachtig poollicht zorgde nabij de poolgebieden op Aarde werd het nut van Proba-2 meteen duidelijk.

Lees meer …

Logo OUFTI-1 missie

OUFTI-1 klaar voor lancering

De Belgische OUFTI-1 nanosatelliet werd op 26 februari voorgesteld in Gembloers aan het grote publiek. OUFTI-1 staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en deze 10 m³ grote nanosatelliet werd gebouwd door studenten van de universiteit van Luik. Met dit project willen de studenten de communicatie van radioamateurs wereldwijd verbinden. OUFTI-1 is ook de eerste satelliet die het communicatieprotocol D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) zal testen in de ruimte.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Technologische satelliet Proba-2 levert een nieuwe kijk op de zon

Volgestouwd met nieuwe apparatuur en wetenschappelijke instrumenten test Proba 2 technologie voor toekomstige ESA-missies en zorgt de satelliet voor nieuwe inzichten in onze zon. Op een persconferentie afgelopen dinsdag op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel toonde het team achter de kleine kunstmaan zichzelf bijzonder verheugd met de eerste drie maanden in de ruimte en werden de eerste zonnewaarnemingen van Proba-2 onthuld. 

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Perfecte start voor Proba-2

De tweede in België gebouwde Proba satelliet blijkt optimaal te functioneren. Nadat Proba-2 op 2 november probleemloos in een baan om de Aarde gebracht werd, begon men alle Attitude & Orbital Control System onderdelen uitvoerig te testen. Op dinsdag 10 november schakelde men de GPS-ontvanger aan boord van Proba-2 aan en een dag later werd het belangrijke Micro Advanced Stellar Compass geactiveerd.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Tweede Proba satelliet in de ruimte

Op maandag 2 november 2009 werden vanop de Russische Plesetsk lanceerbasis de Europese SMOS en Belgische Proba-2 satellieten met succes in de ruimte gebracht. De twee ruimtetuigen vertrokken om 02u50 Belgische tijd en werden in een lage baan om de Aarde gebracht door middel van een Russische Rockot draagraket. De belangrijkste vracht aan boord van de Rockot raket was de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) aardobservatiesatelliet waarmee het Europese ruimtevaartagentschap onderzoek wil uitvoeren naar de vochtigheid en zoutgehaltes op onze planeet.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer